Fed opäť radikálne zvýšil úrokové sadzby. Guvernér Powell zopakoval svoje odhodlanie prekonať infláciu

Fed opäť radikálne zvýšil úrokové sadzby. Guvernér Powell zopakoval svoje odhodlanie prekonať infláciu

Je potrebné dosiahnuť rovnováhu medzi ponukou a dopytom. Máme prehriaty trh s bývaním s obrovskou nerovnováhou. Takto sa vyjadril šéf americkej centrálnej banky Jerome Powell k ďalšiemu zvýšeniu úrokových sadzieb.

Trhy si uvedomovali nárast

Federálny rezervný systém zvýšil svoju základnú úrokovú sadzbu o 0,75percentuálneho bodu. Nová sadzba pre jednodňové operácie v Spojených štátoch sa tak bude pohybovať v rozmedzí 3 až 3,25 %. Oznámil to guvernér Fedu Jerome Powell po skončení dvojdňového menovopolitického zasadnutia Fedu. Ide o ďalšie bezprecedentne prudké zvýšenie sadzieb, s ktorým však trhy viac-menej počítali.

„Musíme dosiahnuť rovnováhu medzi ponukou a dopytom. Pravdepodobne bude musieť dôjsť k určitej korekcii aj na trhu nehnuteľností, aby sa dostal do rovnováhy,“ povedal šéf Fedu Jerome Powell po dvojdňovom menovopolitickom zasadnutí.

Hospodárstvo USA a recesia

Podľa neho je veľmi pravdepodobné, že ekonomika USA bude musieť prejsť recesiou, aby sa nielen znížila inflácia na cieľovú úroveň 2 %, ale aj aby sa uvoľnené inflačné očakávania vrátili na pôvodnú úroveň. Odborníci očakávajú do konca roka ešte jedno zvýšenie sadzieb.