Šéf MMF varuje pred hospodárskou recesiou Výhľad svetového hospodárstva sa od apríla výrazne zhoršil. Recesii sa pravdepodobne nevyhneme. Kristalina Georgievová v rozhovore pre agentúru Reuters uviedla, že je to dôsledok šíriacej sa inflácie, spomalenia veľkých ekonomík a zvyšovania úrokových sadzieb.

Šéf MMF varuje pred hospodárskou recesiou

Výhľad svetového hospodárstva sa od apríla výrazne zhoršil. Recesii sa pravdepodobne nevyhneme. Kristalina Georgievová v rozhovore pre agentúru Reuters uviedla, že je to dôsledok šíriacej sa inflácie, spomalenia veľkých ekonomík a zvyšovania úrokových sadzieb.

Ekonomickí experti Medzinárodného menového fondu údajne dokončujú novú prognózu vývoja svetového hospodárstva, ktorá bude zahŕňať najnovšie údaje. Ide najmä o rastúcu infláciu, ktorá sa šíri do viacerých krajín, spomalenie veľkých ekonomík vrátane Ruska či Číny, ako aj ďalšie protiruské sankcie uvalené Západom v dôsledku vojny na Ukrajine.

Vyhlásenie šéfa MMF

„Vyhliadky svetovej ekonomiky sa výrazne zhoršili,“ povedala pre agentúru Reuters pani Goergievová. Podľa jej slov však svetovú ekonomiku čaká náročné obdobie aj v roku 2023. Georgievová vyzvala vlády, aby zosúladili svoje rozpočtové politiky s menovými politikami centrálnych bánk, aby im nebránili v dosahovaní ich cieľov.

Najdôležitejšie je znížiť infláciu

 Hlavným cieľom je znížiť infláciu na prijateľnú úroveň. Medzinárodný menový fond tento rok už tretíkrát reviduje svoju prognózu smerom nadol. V apríli MMF predpovedal, že svetové hospodárstvo v roku 2022 porastie o 3,6 %.