Európske a americké akcie v stredu vzrástli. Napriek výpredaju v Ázii

Európske a americké akcie v stredu vzrástli. Napriek výpredaju v Ázii

Väčšina akciových indexov v Európe a USA dosiahla v polovici obchodného týždňa dobré výsledky. Hoci euro-americkému obchodovaniu predchádzala nepriaznivá seansa v Ázii, kde kľúčové burzy stratili.

Akciový index Stoxx 600 posilnil

Stredajšie obchodovanie sa nieslo v znamení vlny optimizmu, najmä v Európe. Paneurópsky akciový index Stoxx 600 tam vzrástol o 1,66 %, pričom parížska burza zaznamenala dokonca viac ako dvojpercentný rast. Prevažná väčšina európskych podláh vzrástla o viac ako jedno percento.

Nervozita amerických investorov

Obchodovanie v Európe bolo do určitej miery ovplyvnené nervozitou amerických investorov, ktorí netrpezlivo očakávali zverejnenie zápisnice z posledného zasadnutia Fedu. To tiež zohralo úlohu pri počiatočnom oslabení akcií na Wall Street. Newyorská burza sa však popoludní zotavila a skončila v kladnom pásme. Dow Jones, S&P 500 a technologický Nasdaq získali od 0,4 do 0,7 %.

Naopak, ázijské trhy stratili pôdu pod nohami. Burzy v Šanghaji, Hongkongu a Tokiu odpísali viac ako jedno percento. Trhy ovplyvnili zvýšené obavy z nadchádzajúcej globálnej hospodárskej recesie.