Saudská Arábia, vlajka

Saudi budú spolupracovať s čínskym výrobcom elektromobilov Human Horizons

Ministerstvo investícií Saudskej Arábie podpísalo dohodu o spolupráci pri vývoji, výrobe a predaji automobilov s čínskym výrobcom elektromobilov Human Horizons. Hodnota dohody je 5,6 miliardy USD, informovala dnes saudská štátna tlačová agentúra.

Saudská Arábia

Dohoda predstavuje viac ako polovicu investícií podpísaných v prvý deň arabsko-čínskej obchodnej konferencie, ktorá sa koná v Rijáde. Celkovo boli dohodnuté investície v hodnote viac ako 10 miliárd USD, okrem iného v odvetviach ako technológie, obnoviteľné zdroje energie, poľnohospodárstvo, nehnuteľnosti, kovy, cestovný ruch a zdravotníctvo.

Vzťahy medzi Saudskou Arábiou, ktorá je najväčším vývozcom ropy na svete, a Čínou sú založené najmä na energetike. Saudská Arábia však v rámci svojho programu diverzifikácie hospodárstva presadzuje zvýšenie investícií aj do iných odvetví ako je ropa.

Súčasťou saudskoarabského plánu je rozvoj domáceho priemyslu elektrických vozidiel. Spoločnosť Human Horizons vyrába v Číne elektromobily pod značkou HiPhi. Spoločnosť v marci uviedla, že tento rok uvedie svoju prémiovú značku na niektoré európske trhy, keďže sa snaží expandovať do zahraničia.

Investície Číny

Priame zahraničné investície Číny na arabských trhoch v roku 2021 predstavovali 23 miliárd USD. Z toho 3,5 miliardy USD investovala v Saudskej Arábii, uviedla agentúra Reuters.

Zdroj: ČTK

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.