Pšenica sa pridá na rozsiahly zoznam komodít, v ktorom dominujú čínski kupujúci. Táto krajina je už teraz najväčším dovozcom kukurice a sójových bôbov na svete.

Čína bude letos největším dovozcem pšenice na světě

Pšenica sa pridá na rozsiahly zoznam komodít, v ktorom dominujú čínski kupujúci. Táto krajina je už teraz najväčším dovozcom kukurice a sójových bôbov na svete. A v tomto hospodárskom roku sa do konca júna chystá predbehnúť Egypt a Turecko a stať sa najväčším odberateľom pšenice. Austrália je hlavným dodávateľom pšenice do Číny. Vyplýva to zo správy agentúry Bloomberg založenej na oficiálnych čínskych a amerických údajoch.

Viac ako jeden milión ton mesačne

Za 11 mesiacov hospodárskeho roka, ktorý sa začal v júli minulého roka, Čína nakúpila spolu 12 miliónov ton. Viac ako polovica týchto dodávok pochádzala z Austrálie. Dovoz tejto základnej potravinovej komodity sa od októbra zrýchlil nad jeden milión ton mesačne. V apríli sa zvýšil na rekordných 1,68 milióna ton.

Príležitosť pre celý svet

Americké ministerstvo poľnohospodárstva odhaduje, že Čína v hospodárskom roku 2023 – 2024 dovezie ďalších 12 miliónov ton pšenice, keďže v dôsledku škôd je veľká časť poslednej úrody vhodná len na kŕmenie zvierat. Silné dažde v najväčšom čínskom pestovateľskom regióne Henan ovplyvnili kvalitu a zvýšili ceny tohto na bielkoviny bohatého obilia, ktoré sa používa na výrobu chleba a rezancov. To by malo prospieť pestovateľom a prepravcom pšenice na celom svete, ale mohlo by to poškodiť dopyt po iných kŕmnych zmesiach, keďže sa viac pšenice začne používať pre hospodárske zvieratá.

Analytici poukazujú na to, že domáce obilniny sú drahé a ich zásoby klesajú, takže existuje dopyt po dovoze. Nákup by mal zostať zvýšený, ak ceny zostanú priaznivé a kupujúci budú potrebovať doplniť zásoby, uviedla Rosa Wangová, analytička poradenskej spoločnosti Shanghai JC Intelligence Co.

zdroj: ČTK

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.