Meziroční míra inflace na Slovensku v květnu zpomalila na 11,9 procenta z dubnových 13,8 procenta, byla tak nejnižší od loňského dubna.

Inflácia na Slovensku sa v máji spomalila na medziročné minimum

Medziročná miera inflácie na Slovensku sa v máji spomalila na 11,9 % z aprílových 13,8 %, čo je najnižšia hodnota od apríla minulého roka. Tempo rastu spotrebiteľských cien sa spomalilo už tretí mesiac po sebe, keď vo februári dosiahlo 15,4 %. V máji ceny tovarov a služieb medzimesačne klesli o 0,1 percenta, čo bol prvý pokles od konca roka 2020, informoval dnes ČTK Štatistický úrad SR. V Českej republike sa medziročný rast spotrebiteľských cien v máji spomalil na 11,1 percenta z aprílových 12,7 percenta.

Dotácie a palivá

Podľa štatistikov k zmierneniu inflácie na Slovensku prispelo najmä opätovné zavedenie štátnych dotácií na obedy v materských a základných školách, čo sa prejavilo v spomalení rastu cien v kategórii stravovanie.

V máji sa zrýchlil pokles cien pohonných látok, ktoré boli v porovnaní s minulým rokom lacnejšie o viac ako 15 %.

Stravovanie a život musia byť

Tempo medziročného rastu cien potravín dosiahlo v máji 21,9 %, čo je najpomalšie tempo od augusta minulého roka. Ceny rástli najmä v prípade mäsa, chleba, mlieka, syrov a vajec, ako aj zeleniny, cukru a cukroviniek. Ceny bývania a energií vzrástli o 10,9 %, najmenej od začiatku minulého roka. Náklady na potraviny a bývanie vrátane energií tvoria spolu najväčší podiel na výdavkoch slovenských domácností.

Slovenská centrálna banka (NBS) vo svojej marcovej prognóze odhadla, že inflácia na Slovensku sa v tomto roku spomalí, ale miera inflácie by mala zostať dvojciferná. Spotrebiteľské ceny v krajine vlani vzrástli o 12,8 %, čo je najviac od roku 1993.

zdroj: ČTK

2 komentáre

Komentáře jsou uzavřeny.