Kryptomena Bitcoin

Regulácia kryptomien musí ísť ruka v ruke s rastom trhu, znie z kanadskej centrálnej banky

Bank of Canada vníma, že rapídne rastie počet Kanaďanov, ktorí vlastnia kryptomeny. Preto by mal štát urýchliť prípravu pravidiel pre kryptomenový trh. Myslia si to niektorí predstavitelia kanadskej centrálnej banky.

Kryptomena šokuje

Kryptomenové aktíva sa podľa Bank of Canada stali neoddeliteľnou súčasťou kanadského finančného systému. To ale zvyšuje riziko vplyvu kryptomenových šokov nielen na samotný finančný systém, ale aj na reálnu ekonomiku. „Je to síce oblasť, ktorá je stále malá, ale naozaj rapídne rastie,“ upozornila v rozhovore pre agentúru Reuters viceguvernérka kanadskej centrálnej banky Carolyn Rogersová.

Ako regulovať?

„Nechceme s pravidlami čakať, kým bude trh oveľa väčší,“ dodala. Podľa nej je pomerne nebezpečné, keď do aktíva, ktorého cena výrazne kolíše, investujú ľudia, ktorí mu príliš nerozumejú. A nedokážu tak vyhodnotiť všetky riziká. „Často ani nevedia, že nejde o regulovanú oblasť,“ dodala Rogersová. Podľa nej niet pochýb, že kryptomeny potrebujú reguláciu, výzvou ale bude nájsť spôsob, ako to urobiť. „Budeme musieť prísť na to, či možno vôbec kryptomeny zaradiť do súčasných pravidiel, alebo nájsť spôsob, ako ich tam zaradiť,“ povedala ďalej viceguvernérka Bank of Canada.