https://forex.sk/2020/08/06/akcie-do-roka-vyletia-nahor-mysli-si-newyorsky-financny-analytik/

Rastie počet Britov, ktorí zoberú akúkoľvek prácu

S tým, ako pomaly začína vyprchávať účinok štátnej pomoci ekonomike, zvyšuje sa vo Veľkej Británii tlak na trh práce. Väčší počet ľudí bolo v júli ochotných kývnuť na pracovnú ponuku, ktorá nezodpovedá ich kvalifikácii.

Kým ešte začiatkom júna dosahoval v Spojenom kráľovstve podiel pracovnej sily, ktorá bola ochotná vziať takmer akúkoľvek prácu asi 23 percent, v súčasnosti je to takmer tridsať percent. Najviac sú ľudia ochotní pracovať kdekoľvek z tých sektorov, ktoré boli najviac zasiahnuté koronavírusovou pandémiou, respektíve protiepidemickými vládnymi opatreniami. Teda najmä spracovateľský priemysel, reštaurácie a pohostinstvá, turistický ruch alebo voľnočasové aktivity.

Situácia sa bude ešte zhoršovať a konkurencia na britskom pracovnom trhu sa vyostrí. A to hneď, ako budú postupne dobiehať vládne podporné programy na udržanie zamestnanosti. Až tretina britských firiem uvažuje o tom, že počas nasledujúcich troch mesiacov zníži počet svojich zamestnancov. Bezprostredným dôvodom je nedostatok likvidity, a tak si podniky nebudú môcť toľko zamestnancov ako pred nástupom krízy dovoliť.

Pre Veľkú Britániu tiež nie je dobrou správou uviaznutie rozhovorov so zástupcami Európskej únie o nastavení vzájomných vzťahov po uplynutí prechodného obdobia po tom, čo Spojené kráľovstvo európsku dvadsať osmičku opustila.