Goldman Sachs zvyšuje cieľovú hodnotu zlata

Zlato prelomilo psychologickú hranicu 2000 dolárov. A zrejme ďalej porastie

Trojská unca zlata sa prvýkrát v histórii obchodovala za viac ako dvetisíc dolárov. Je to len pár dní, čo zlato prekonalo deväť rokov starý absolútny rekord a už vytvorilo ďalšie. Analytici sa viac-menej zhodujú, že zlatá ,,rally“ bude pokračovať.

V týchto dňoch a týždňoch sa krásne ukazuje, ako previazaná je hodnota amerického dolára a cena zlatého zliatku s hmotnosťou jednej trojská unca (asi 31 gramov). Fakticky platí, že čím nižší sa kurz dolára voči ostatným hlavným svetovým menám prepadne, tým viac vzrastie cena zlata. A kurz dolára ide zase ruka v ruke s výnosnosťou amerických vládnych dlhopisov.

U tých desaťročných sa už reálna ročná úroková miera dostala do záporného teritória, čo zo zlata robí ešte atraktívnejšie aktívum, od ktorého investori očakávajú aspoň ochranu ich aktív pred infláciou. Okrem toho sa zväčšuje aj úrokový diferenciál medzi aktívami denominovanými v dolároch a eurách, a to práve v neprospech dolára. Aj to je teda nezanedbateľný faktor, ktorý hrá v prospech zlata.

Analytici sa zhodujú, že prelomenie hranice dvoch tisíc dolárov za trojskú uncu len odšpuntovalo dopyt po zlate, ktorý teraz porastie a s ňou aj cena tohto drahého kovu. Americká banka Goldman Sachs nedávno upravila cieľovú cenu zlata na 2300 dolárov na nasledujúcich dvanásť mesiacov.