káva, cena kávy, Brazílie

Príležitosť s príchuťou kávy

Rast a pokles ceny kávy je ovplyvnený mnohými zásadnými faktormi. Medzi ne patria súčasná cena komodity, kurz brazílskeho reálu voči americkému doláru, stav plantáži v Brazílii či nenasýtený trh v Číne.

Cena a brazílsky real

V súčasnosti sa cena kávy pohybuje okolo 100 USD. Táto cena sa približuje k pätnásť rokov starému minimu z roku 2005.

Káva sa obchoduje v amerických dolároch, stále sa ale pestuje v Brazílii, kde sa platí reálom. Ak BRL oslabí voči americkému doláru, môžeme očakávať rast ceny kávy. Brazílsky pestovateľ dosiahne väčšieho zisku, keď bude kávu predávať vo chvíli najväčšieho oslabenia brazílskej meny voči USD.

V tejto chvíli je kurz USD/BRL takmer v maximách nedosiahnutých od roku 2011. Pre pestovateľov kávy tak nastáva najvýhodnejší pomer pre zmenu USD za BRL.

Situácii brazílskej meny nenahráva ani koronavírusová pandémia. Oficiálne štatistiky chorých nie sú nikde uvedené. WHO však čísla odhaduje na približný jeden milión nakazených. V kombinácii s nulovým opatrením a zložitej politickej situácii v Brazílii, je nepravdepodobné akékoľvek posilnenie brazílskeho reálu v blízkej dobe.

Agentúra Reuters so zdrojmi v poblíž brazílskych politických špičkách naznačuje možnosť zosadenia súčasného brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara, to by mohlo prísť z armádnych kruhov.

Prírodné podmienky

Deforestácia amazonského pralesa kvôli stavbe diaľnic a podpore ťažbárov dreva prispieva k zhoršeným prírodným podmienkam. Nižšia vzdušná vlhkosť a zlý zdravotný stav nielen kávovníkov vedie k horšej úrode kávy. Týmito skutočnosťami sa zaoberajú aj vedecké kapacity.

„Odrody, ktoré pestujeme, rastú vo veľmi jasne ohraničených prírodných podmienkach. To znamená, že keď teploty stúpnu a ubudne zrážok, oblasti, kde je možné kávu pestovať, sa scvrknú,“ hovorí vedúci oddelenia pre výskum kávy v britskej Kráľovskej botanickej záhrade Aaron Davis. „Môžete povedať: ‚Tak čo, je to len nápoj. Ale je to celkom dôležitý nápoj. Existuje mnoho krajín, pre ktoré je káva hlavným vývozným artiklom, na ktorom závisí ich ekonomika. Odhaduje sa, že len pestovanie kávy živí asi 100 miliónov ľudí na celom svete,“ dodal vedúci výskumu.

Káva na čínskom trhu

Novú mladú generáciu Číňanov zaujal trend pitia kávy a spopularizovala nápoj po celej krajine. Z obľúbenosti kávy ťaží spoločnosť Starbucks alebo čínsky reťazec kávových nápojov Luckin Coffee.

Obrovský trh krajiny s najväčšou populáciou planéty potrebuje stále viac. Reťazec Starbucks sa v roku 2019 rozrástol na 4725 pobočiek. Za päť rokov v Číne pribudlo takmer štyri tisíc kaviarní Starbucks.

Príležitosť

Portál Trading Central kávovej komodite predpovedá rast v krátkodobom i dlhodobom horizonte.

Zhrnutím všetkých faktorov sa nám rysuje výnimočná príležitosť v podobe kávy. Kurz BRL napomáha rastu ceny, pestovatelia môžu takto predať svoju úrodu naozaj výhodne. Súčasné ceny sa približujú tým pred 15 rokmi. K tomu politická situácia, nárast dopytu na nových trhoch a uvoľňovanie opatrení po svete dáva káve ohromný priestor pre rast.