Globálna ekonomika

Globálna ekonomika sa prepadne skoro o päť percent, predpovedá Medzinárodný menový fond

Podľa aktualizovaného globálneho hospodárskeho výhľadu bude tohtoročný prepad svetového HDP skoro o dva percentuálne body hlbší, než sa zdalo ešte v apríli. Najväčší pokles výkonnosti čaká podľa Medzinárodného menového fondu eurozónu.

Ekonomika krajín platiacich eurom má podľa MMF tento rok klesnúť asi o desatinu. Druhým najhoršie postihnutým regiónom má byť Latinská Amerika, ktorá oslabí o 9,4 percenta, a tretím Spojené štáty stratia osem percent svojej ekonomiky. Najlepšie sa s krízou vysporadúvajú štáty patriace medzi ázijské rozvíjajúce sa ekonomiky na čele s Čínou. Hospodárstvo týchto krajín tohto roku klesne len o necelé percento a už nasledujúci rok ho čaká rast o viac než sedem percent.

Eurozóna by mala posilniť o šesť percent, USA potom o 4,5 percenta. Globálna ekonomika by potom v roku 2021 mala pridať 5,4 percenta. Podľa Medzinárodného menového fondu bude vývoj závisieť na tom, ako sa krajiny vysporadúvajú s doznievajúcou koronavírusovou pandémiou, alebo na tom, či príde druhá vlna a v akej sile. Platí avšak, že čím väčší prepad ekonomiky tento rok zaznamenajú, tým rýchlejšie by mohli vystreliť k obnove budúci rok. V neposlednom rade bude taktiež záležať na tom, ako rýchlo sa vládne podporné programy pretavia do reálnej ekonomiky a začnú ju skutočne žiadúcim smerom ovplyvňovať.