dolar

Prieťahy okolo fiškálneho stimulačného balíčka dostali dolár na 2,5-ročné minimá

Americký dolár drví neistota. Neustále sa totiž preťahujú rokovania o fiškálnom stimulačným balíčku, ktorý by mal pomôcť najsilnejšej ekonomike sveta k výraznému oživeniu. Investori tak zvyšujú svoje rizikové prémie, čo sa prejavuje v slabnutí dolára voči hlavným svetovým menám.

Zdá sa, že fiškálny stimulačný balíček americkým Kongresom hneď tak neprejde. Správy o obnovených rokovaniach medzi americkým ministrom financií Stevom Mnuchinom a predsedníčkou Snemovne reprezentantov, demokratkou Nancy Pelosiovou viedli k oslabeniu amerického dolára na najnižšiu úroveň za posledného 2,5 roka.

Z podporného programu v celkovom objeme 908 miliárd dolárov by mali byť financované kompenzácie podnikateľom, a to najmä hotelierom, majiteľom či prevádzkovateľom reštaurácií a ďalším drobným podnikateľom. Podporné programy by mali bežať až do konca marca budúceho roka. Lenže návrh naráža na nevôľu demokratických zákonodarcov a v hre je naviac taktiež senátny návrh.

Investori cítia zvyšujúce sa riziko, čo vedie k tomu, že sa dolára postupne zbavujú a hľadajú iné meny, do ktorých by svoju prebytočnú likviditu mohli investovať. Voči doláru posilňujú snáď všetky hlavné svetové meny, najviac euro alebo novozélandský dolár.