Burzy v Tokiu a Soule vykázali najväčšie novembrový rast za posledné roky

Hoci akcie na burzách v Tokiu a Soule v poslednom novembrovom dni mierne oslabili, zaznamenali najväčší mesačný prírastok za uplynulé roky. Tokijská burza počas novembra posilnila o pätnásť percent, soulská o štrnásť.

Tokijský index Nikkei takto počas jedného mesiaca posilnil naposledy v januári 1994. Tohtoročný november tak priniesol prekonanie takmer 27 rokov starého rekordu. Soulský index Kospi v novembri pokoril pre zmenu devätnásť rokov starý rekord.

Obe významné ázijské burzy profitovali z niekoľkých dobrých správ, ktoré sa v predposlednom mesiaci tohto roka objavili. Už samotný počiatok novembra bol z pohľadu finančných trhov pozitívny. Americké prezidentské voľby ovládol vyzývateľ Donalda Trumpa Joe Biden, od ktorého sa všeobecne očakáva, že zmierni napätie v globálním obchode a najmä medzi Spojenými štátmi a Čínou.

Ďalšie skvelé správy začali prichádzať od farmaceutických firiem. Všetko odštartoval americký Pfizer, ktorý oznámil, že vakcína proti koronavírusu vyvíjaná v spolupráci s nemeckou spoločnosťou BioNTech vykazuje až 95-procentnú účinnosť a žiadne závažné vedľajšie efekty. Krátko potom podobný úspech oznámili ešte spoločnosti Moderna a AstraZeneca. Finančné trhy sa tak zaradovali v nádeji, že pandémia covidu v dohľadnej dobe zoslabne alebo možno aj skončí.