pracovníci

Miera nezamestnanosti v eurozóne v októbri mierne klesla

Podľa aktuálnych dát Eurostatu októbrová miera nezamestnanosti v krajinách platiacich eurom dosiahla 8,4 percenta. Oproti septembru sa tak o desatinu percentuálneho bodu znížila. Nezamestnanosť v celej Európskej únii stagnovala na 7,6 percenta.

Zdá sa, že mohutné hospodárske oživenie Európskej únie aj eurozóny v treťom štvrťroku sa pozitívne premietlo do diania na pracovnom trhu. Miera nezamestnanosti sa v krajinách platiacich eurom v októbri mierne znížila a v celej európskej dvadsaťsedmičke oproti septembru stagnovala. Celkovo je však podiel ľudí bez práce teraz nižší ako počas letných mesiacov. Vyplýva to z aktuálnych dát Eurostatu.

Najnižšiu mieru nezamestnanosti opäť vykázala Česká republika, kde je bez práce 2,9 percenta práceschopného obyvateľstva. Druhú najnižšiu nezamestnanosť má Poľsko (3,5 percenta) nasledované Maltou (3,9 percenta). Na opačnom konci rebríčka zostáva Španielsko, kde miera nezamestnanosti presahuje šestnásťpercentnú hranicu. Dvojcifernú nezamestnanosť vykazuje ešte Cyprus (10,5) a Litva (10,4).

Na pozitívnych výsledkoch sa vedľa ekonomického oživenia podpisujú tiež vládne podporné programy, ktoré, zdá sa, budú pokračovať aj v ďalších týždňoch a mesiacoch, kým pandémia COVID-19 výrazne nezoslabne.