Taiwan, Ázia

Taiwan chce byť členom Transpacifického partnerstva. Reaguje na prihlášku Číny

Taiwan formálne podal žiadosť o pripojení ku zmluve, ktorá je známa ako Transpacifické partnerstvo. Pred necelým týždňom ten istý krok podnikla Čína a Taiwan nechce zaostávať.

Zo strany Taiwanu zaznelo znepokojenie, aby čínska prihláška do Transpacifického partnerstva (TPP) negatívne neovplyvnila jeho vlastné snahy o to sa do spoločenstva zapojiť. Taiwan totiž o vstupe do TPP neformálne vyjednával už skôr, a tak ho čínske rozhodnutie prekvapilo. Čína totiž ostrov považuje za integrálnu súčasť svojho územia.

Dohoda o Transpacifickom partnerstve zatiaľ nebola uvedená, pretože v roku 2017 ju „k ľadu“ zaviazal vtedajší americký prezident Donald Trump. Bývalý prezident Trump totiž rozhodol, že Spojené štáty sa projektu zatiaľ zúčastnovať nebudú.

TPP bola odvtedy premenovaná na CPTPP (Comperhensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership) a v súčasnosti zahŕňa jedenásť krajín: Kanadu, Austráliu, Brunej, Čile, Japonsko, Malajzii, Mexiko, Nový Zéland, Peru, Singapur a Vietnam. Cieľom zoskupenia je zvýšiť vplyv jeho členov v medzinárodnom obchode.