ropa

OPEC: Trh s ropou obnovuje rovnováhu, riziká však pretrvávajú

Globálny ropný trh nachádza stratenú rovnováhu, o ktorú prišiel kvôli minuloročnému prepuknutiu koronavíruovej pandémie. Myslí si to generálny tajomník Organizácie krajín vyvážajúcich ropu Mohammad Barkindo.

Podľa Barkinda by členské štáty organizácie mali do budúcnosti hľadieť s opatrným optimizmom. Dianie minulých týždňov na ropnom trhu, ktoré vyústilo v rast ceny, bolo vraj totiž stále z väčšej časti zapríčinené špekulatívnymi nákupmi čierneho zlata než skutočným rastom dopytu opretým o silnejšie ekonomické zotavenie.

Globálny dopyt po rope teraz ťahá predovšetkým ázijský región, kde sa už dostavujú náznaky robustnejšieho hospodárskeho oživenia. Najmä v Číne alebo Indii. Podľa Mohammada Barkinda možno tento rok očakávať zvýšenie dopytu po rope k 96 miliónom barelov denne, čo je takmer porovnateľné s úrovňou pred prepuknutím pandémie.

Kľúčovým faktorom bude rýchlosť, s akou postupuje svet v očkovaní. „Zdá sa, že rozvvojové ekonomiky zostávajú mierne pozadu,“ poznamenal Barkindo a označil to za jednu z príčin, prečo je nutné brať do úvahy riziká, že sa dopyt po rope nebude navracať k normálu tak rýchlo. Zástupcovia krajín OPEC budú o situácii na trhu rozhodovať vo štvrtok 4. marca.