obchod, vývoz, export, import

Vývoz Nemecka do Veľkej Británie v januári kvôli brexitu rapídne klesol

Nemecký export do Veľkej Británie sa v januári medziročne znížil o tridsať percent. Uviedol to Štatistický úrad Spolkovej republiky Nemecka. Podľa neho ide prevažne o vplyv vystúpenia Spojeného kráľovstva zo spoločného európskeho trhu.

Nemecký Štatistický úrad uviedol, že nemecký export do Veľkej Británie klesal sústavne od referenda v roku 2016, kedy väčšina Britov rozhodlo o vystúpení z Európskej únie. Podľa štatistikov sa ale na januárovom výsledku čiastočne tiež premietla koronavírusová pandémia, ktorá mala vo Veľkej Británii horší priebeh ako v iných krajinách. To zmenšilo britskú ekonomiku, čo automaticky viedlo k poklesu dopytu po tovare zo zahraničia vrátane toho nemeckého.

Podľa Gabriela Felbermayra, prezidenta Inštitútu pre svetovú ekonomiku v Kieli, možno januárový výsledok považovať skôr za krátkodobý výkyv. Vývozcovia sa vraj musia naučiť zvládať nové procedúry po tom, čo medzi Veľkou Britániou a kontinentálnou Európou vyrástli obchodné bariéry. Rovnako tak vraj odoznie negatívny dopad pandémie.

„Z dlhodobého hľadiska odhadujeme, že objem nemeckého vývozu do Veľkej Británie bude asi o desať percent nižší, než by bol v prípade, že by Spojené kráľovstvo z Európskej únie nevystúpilo,“ uviedol Felbermayr pre agentúru Reuters.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.