Šéf OPEC lobuje za ropu z Iránu a Venezuely. Podľa neho by pomohli znížiť ceny

Šéf OPEC lobuje za ropu z Iránu a Venezuely. Podľa neho by pomohli znížiť ceny

Ropný a plynárenský priemysel sa ocitol v pasci z dôvodu dlhoročného nedostatočného investovania. Generálny tajomník Organizácie krajín vyvážajúcich ropu uviedol, že ak by sa na trh vrátila ropa z Venezuely a Iránu, došlo by k zmierneniu súčasnej globálnej energetickej krízy.

Sankcie na venezuelskú a iránsku ropu

Mohammad Barkindo pripomenul, že západné sankcie na venezuelskú a iránsku ropu prispievajú k tomu, že na trhu je menej čierneho zlata, ako by mohlo byť. To tiež znamená, že jeho cena je vyššia, ako by mohla byť, keby tieto krajiny mohli dodávať toľko, koľko chcú.

K tomu sa pridáva čiastočné embargo na dovoz ruskej ropy do Európskej únie a USA, ktoré nadobudne plnú platnosť koncom tohto roka. EÚ-27 stratí najmenej dve tretiny svojho dovozu ropy z Ruska a niektoré krajiny sa úplne vzdajú ropy.

Ropa v utorok klesla

„Mohli by sme odblokovať zdroje a zvýšiť kapacitu, ak by sa Iránska islamská republika a Venezuela mohli vrátiť na trh,“ povedal Mohammad Barkindo počas energetickej konferencie v nigérijskom hlavnom meste Abuja. Medzitým cena ropy na svetových trhoch v utorok dramaticky klesla po tom, ako sa zintenzívnili obavy z nadchádzajúcej globálnej hospodárskej recesie. Ropa klesla takmer o šesť percent.