Spoločnosť Fasset spúšťa tokenizáciu projektov budovania obnoviteľných zdrojov

Obnoviteľné zdroje kraľovali minulý rok pri výrobe elektriny v EÚ

V roku 2020 bolo v Európskej únii prvýkrát vyrobenej viac elektriny z obnoviteľných zdrojov ako z tých fosílnych. Vyplýva to zo správy think-tankov Ember a Agora Energiewende. Najväčšiu zásluhu na vzostupe obnoviteľných zdrojov mali fotovoltika a vietor.

Za pomoci obnoviteľných zdrojov energie bolo v Európskej únii v minulom roku vyrobených 38 percent z celkovej produkcie elektriny. Fosílne zdroje ako uhlie a zemný plyn sa potom na produkciu elektrickej energie podieľali len asi 37 percent. Za zmenou štruktúry energetického mixu európskej dvadsaťsedmičky stojí najmä vzostup solárnej a veternej energie v posledných rokoch a zároveň pokles významu uhlia.

Uhlie sa ešte pred ôsmimi rokmi podieľalo na výrobe elektriny v EÚ približne z jednej štvrtiny, dnes je jeho podiel zhruba o polovicu nižší. Naopak veternej a solárnej energii sa podarilo svoj podiel od roku 2013 zdvojnásobiť na súčasných dvadsať percent.

Najviac sa na obnoviteľné zdroje spolieha Dánsko, kde ich podiel na produkcii elektriny dosiahol 61 percent. Nasleduje Írsko (35 percent) a Nemecko (33 percent). Naopak najmenší podiel obnoviteľných zdrojov vykázala Česká a Slovenská republika s menej ako piatimi percentami.