šanghaj, čína

Akciové trhy v Ázii začiatkom posledného januárového týždňa spevňovali

Tokio, Soul, Hongkong aj Šanghaj hlási začiatok posledného januárového týždňa rast na vlne optimizmu. Najviac spevnil hongkonský index Hang Seng, ktorý pridal bezmála 2,5 percenta. Naopak tokijský Nikkei pridal 0,67 percenta.

Akcie v Hongkongu posilnili o 2,4 percenta, keď zaznamenali masívny nárast záujmu investorov z pevninskej Číny. Index Hang Seng sa dostal až na hodnotu 30 159 bodov. Ťahúňom sa stali technologické tituly, ktoré posilnili o 4,5 percenta. Najväčší nárast hodnoty zaznamenali akcie holdingu Tencent, ktoré počas pondelkového obchodovania pridali bezmála 11 percent.

K podobne silnému rastu došlo aj na burze v Soule, ktorej hlavný index Kospi pridal 2,18 percenta a niekoľkokrát tak prevýšil piatkový pokles. Medzi najviac posilňujúce tituly na soulskej burze patrili akcie Samsung Electronics a SK Hynix, ktoré posilnili o 3, respektíve 5,1 percenta. V Soule ešte doznievalo nadšenie z avizovaného plánu amerického prezidenta Joea Bidena na presadenie masívneho balíka na podporu ekonomiky.

Rástli aj akcie v Šanghaji a Tokiu. Šanghajský index CSI300 mapujúci vývoj takzvaných blue-chips posilnil o rovné percento, najlepšie sa darilo spotrebiteľskému segmentu, ktorý posilnil o 4,7 percenta. Tokijský index Nikkei pridal len 0,67 percenta.