dolar, americké akcie

Dolár po zasadnutí Fedu posilnil, akcie oslabili. Oživenie bude dlhé, varuje Powell

Stredajšie dlho očakávané zasadanie Federálneho rezervného systému žiadne prekvapenie neprinieslo. Guvernér Jerome Powell však svojím nie príliš optimistickým výhľadom poslal nižšie hlavné akciové indexy na Wall Street, dolár ale zareagoval posilnením.

Federálny rezervný systém ponechal po svojom stredajšom zasadnutí základnú úrokovú sadzbu bez zmeny, teda blízko nuly. Nič nezmenil ani na mesačnom objeme nákupu dlhopisov, pomocou ktorých sa Fed snaží do finančného systému pumpovať potrebnú likviditu, a podporiť tak ekonomickú aktivitu v Spojených štátoch.

Trhy napriek tomu reagovali. Guvernér Fedu Jerome Powell totiž vyslovil obavy o ďalší hospodársky vývoj s tým, že cesta k razantnému ekonomickému oživeniu bude dlhá a návrat na predkrízovú úroveň bude veľmi pozvoľný. Prebiehajúci rast na trhoch s aktívami je podľa Powella živený najmä fiškálnymi impulzmi a pozitívnymi očakávaniami spojenými s vakcináciou.

Wall Street na Powellove slová zareagoval poklesom. Index S&P 500 stratil viac ako 2,5 percenta, čo je najväčší denný prepad od októbra minulého roka. Naopak dolár posilnil o viac ako pol percenta voči košu hlavných mien.