Afrika

Krajiny subsaharskej Afriky tento rok aj na budúci rok porastú o viac ako tri percentá, veštia Svetová banka

Svetová banka predpovedá pomerne solídny hospodársky rast krajinám subsaharskej Afriky na tento i budúci rok. A zatiaľ čo vyspelé ekonomiky budú v ďalších rokoch skôr svoj rozvoj spomaľovať, subsaharská Afrika v roku 2023 ešte zrýchli.

Tento rok by štáty ako Zimbabwe, Kamerun alebo Konžská demokratická republika by podľa Svetovej banky mali v tomto roku zažiť hospodársky rast vo výške 3,3 a v roku budúcom dokonca 3,5 percent. Pre rok 2023 Svetová banka krajinám subsaharskej Afriky predpovedá rast ekonomickej výkonnosti dokonca o 3,8 percent.

Svetová banka však zároveň dodala, že čísla sa môžu ešte výrazne líšiť v závislosti na tom, ako rýchlo sa spomenutým štátom podarí proočkovat dostatočnú časť populácie. Ak vakcinácie zrýchli, mohol by ekonomický rast v týchto krajinách v nasledujúcich dvoch rokoch presiahnuť päť percent ročne. Ku koncu septembra asi polovica krajín z regiónu mala plne očkované len dve percentá populácie.

Vlani subsaharská Afrika zaznamenala pomerne malý ekonomický prepad, keď v dôsledku pandémie jej hrubý domáci produkt klesol len o dve percentá. O regióne sa často hovorí ako o budúcom ekonomickom tigrovi, ktorého čaká masívny hospodársky vzostup.