veterná elektráreň

Arabské štáty plánujú obrovskú veternú a solárnu expanziu. Kapacity vzrastú šesťnásobne

Do roku 2030 má inštalovaná kapacita veterných a fotovoltaických elektrární v arabských štátoch dosiahnuť 80 gigawattov. Tak znie deväť rokov starý záväzok, ktorý bol oznámený Ligou arabských štátov. Krajiny sú na dobrej ceste k jeho dodržaniu.

GEM predpovedá nárast fotovoltaickej kapacity

V štátoch Stredného východu a arabských krajinách severnej Afriky by sa počas nasledujúcich ôsmich rokov mohla kapacita veterných a fotovoltaických elektrární zvýšiť približne šesťnásobne. A to zo súčasných 12,1 na približne 73 gigawattov. Takýto vývoj predpovedá nezisková výskumná organizácia Global Energy Monitor.

V uvedených krajinách sú v súčasnej dobe vo výstavbe projekty s inštalovanou kapacitou okolo 7,6 gigawattov, ktoré majú byť dokončené v dohľadnej dobe. Ďalšie projekty, ktoré by pridali viac ako 65 gigawattov, sú vo fáze príprav.

Egypt je lídrom v oblasti obnoviteľných zdrojov energie

Je tak pravdepodobné, že do roku 2030 sa podarí inštalovanú kapacitu veterných a fotovoltaických elektrární výrazne priblížiť 80 gigawattom, ku ktorým sa Liga arabských štátov zaviazala v roku 2013. Momentálnym lídrom v obnoviteľných zdrojoch je Egypt s 3,5 gigawatmi. Nasledujú Spojené arabské emiráty (2,6) a Maroko (1,9).