tokyo, ázija, japonsko

Japonsko na ceste za uhlíkovou neutralitou rozšíri aj jadrové zdroje

Japonsko chce do konca tejto dekády znížiť emisie skleníkových plynov o 46 percent v porovnaní s rokom 2013. A do polovice storočia sa chce stať uhlíkovo neutrálnou krajinou. Pomôcť mu v tom má aj jadrová energia.

Uhlíkovú neutralitu do roku 2050 a zníženie emisií skleníkových plynov skoro o polovicu v porovnaní s rokom 2013. To sú ciele, ktoré stanovil nový japonský minister priemyslu Koichi Hagiuda na svojej prvej tlačovej konferencii. Plánované zníženie emisií skleníkových plynov do roku 2030 je tak skoro dvojnásobné oproti pôvodnému cieľu.

Japonsku k tomu má pomôcť rozvoj obnoviteľných zdrojov energie, ale aj jadro. “Chcem maximálne podporiť zavádzanie obnoviteľných zdrojov energie a tiež reštart a rozširovanie jadrových elektrární s úplne prioritným dôrazom na ich bezpečnosť,“ uviedol Hagiuda.

Nový japonský minister priemyslu potvrdil, že nová vláda chce pokračovať v energetickej koncepcii kabinetu toho predchádzajúceho. V oblasti jadrovej energetiky sa Hagiuda chce sústrediť aj na znižovanie objemu vysoko rádioaktívneho jadrového odpadu, a to v súvislosti s následkami havárie jadrovej elektrárne vo Fukušime, ku ktorej došlo pred desiatimi rokmi.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.