japonské akcie, akcie, usa

Japonské akcie prudko klesajú, index Nikkei stráca viac ako desať percent

Japonské akcie dnes prudko oslabujú, pričom ich hlavný index Nikkei 225 stráca viac ako desať percent. Akcie na celom svete sa dostali pod tlak v dôsledku obáv, že ekonomika USA by mohla byť v horšom stave, ako sa očakávalo. Ostatné ázijské burzy dnes tiež výrazne oslabujú.

Zvýšenie miery nezamestnanosti v USA

Piatková nepriaznivá správa o stave amerického trhu práce vyvolala obavy z možnej recesie v ekonomike USA, ktorá je najväčšou na svete. Podľa správy sa miera nezamestnanosti v USA v júli zvýšila na 4,3 % z júnových 4,1 %. Dosiahla tak najvyššiu úroveň od októbra 2021. Navyše júlová tvorba pracovných miest v USA sa oproti júnu spomalila a výrazne zaostala za očakávaniami analytikov.

Vplyv rastu japonského jenu na trh

K poklesu japonských akcií navyše prispieva aj rast japonského jenu, ktorý stojí za sprísňovaním menovej politiky v Japonsku. Index Nikkei 225 v piatok klesol už o takmer šesť percent.

Zvyšovanie úrokových sadzieb Bank of Japan

Bank of Japan minulý týždeň zvýšila kľúčovú úrokovú sadzbu na 0,25 % z predchádzajúceho rozpätia nula až 0,1 %. Sadzba sa tak dostala na najvyššiu úroveň od finančnej krízy v roku 2008. Japonský jen sa dnes voči doláru vyšplhal na najvyššiu úroveň od januára. Silnejšia domáca mena po prepočte znižuje hodnotu zámorských ziskov spoločností.

Zdroj: čtk