rickshaw, india

India bude ťahúňom globálneho dopytu po energii v nasledujúcich dvadsiatich rokoch

Podľa Medzinárodnej agentúry pre energiu sa dá očakávať, že do roku 2040 bude hlavným zdrojom rastu globálneho dopytu po energetických surovinách druhá najľudnatejšia krajina sveta. Spotreba energie by sa v Indii mohla počas nasledujúcich dvadsiatich rokov zdvojnásobiť.

Podiel Indie na globálnom dopyte po energii by podľa Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) mohol vzrásť až na 25 percent. Už v roku 2030 by India mala spotrebovať viac energie ako Európska únia, ktorá je v súčasnosti tretím najväčším energetickým trhom sveta.

Energetická spotreba Indie by sa do roku 2040 mohla podľa projekcie IEA zdvojnásobiť, a to v dôsledku rastu hrubého domáceho produktu. Ten by mal za dvadsať rokov činiť 8,6 bilióna dolárov, čo je asi trikrát viac ako v roku 2018.

Podľa IEA v Indii výrazne vzrastie spotreba ropy (zo súčasných piatich na bezmála deväť miliónov barelov denne), dopyt po skvapalnenom zemnom plyne (LNG) sa zvýši na štvornásobok. India sa tak stane výrazne závislá na dovoze fosílnych palív, v prípade ropy má krajina kryť až 92 percent spotreby dovozom, v prípade LNG to má byť až 60 percent, uviedla Medzinárodná agentúra pre energiu.