japan, asia, asie, azia

Ázijské trhy začiatkom týždňa rástli. Výnimkou bola burza v Soule

Tokijská burza sa v pondelok vyšplhala na 30-ročné maximá. Začiatkom týždňa posilnili aj akcie v Šanghaji a Hongkongu. Iba na burze v Soule zavládla predajná nálada po tom, čo automobilky Hyundai a Kia oznámili nedohodu so spoločnosťou Apple.

Hlavný akciový index tokijskej burzy Nikkei v pondelok narástol na 29 388,5 bodov. To je najvyššia úroveň od augusta 1990. Motorom rastu bol optimizmus ohľadom ekonomického oživenia po kríze spôsobenej pandémiou koronavírusu a taktiež prvými zverejňovanými hospodárskymi výsledkami korporáciami za minulý rok. Najvyšší denný prírastok zaznamenali veľkí spracovatelia ocele ako Kobe Steel a Nippon Steel.

Posilňovali tiež čínske akcie. Hlavný burzový index v Šanghaji posilnil o rovné percento, index CSI300 zahŕňajúci takzvané blue-chips dokonca pridal 1,5 percenta. Najviac spevňovali akcie farmaceutických spoločností a priemyselných firiem spracúvajúcich vstupné suroviny. Mierny rast zaznamenali aj akcie v Hongkongu. Tamojší index Hang Seng posilnil o 0,1 percenta na úroveň 23 319,47 bodov.

Naopak akcie v Soule zamierili počas pondelkového obchodovania nadol. Hlavný index Kospi v úvode seansy strácal viac ako jedno percento, nakoniec sa pokles znížil na necelé percento. Dôvodom bolo oznámenie automobiliek Hyundai a Kia, že zatiaľ neuvažujú o spolupráci so spoločnosťou Apple na jej autonómnom vozidle.