usa, americka vlajka

Šéf americkej centrálnej banky vyzýva k národnému boju za plnú zamestnanosť

Jerome Powell pripomenul povojnové úsilie amerických tvorcov hospodárskej politiky na dosiahnutie plnej zamestnanosti. Podľa šéfa Federálneho rezervného systému by sa teraz Spojené štáty mali odhodlať k niečomu podobnému.

Guvernér americkej centrálnej banky Jerome Powell vyzval na prijatie širokého spoločenského záväzku dostať Američanov späť do práce. A to najmä príslušníkov minorít a tých, ktorí o zamestnanie prišli v dôsledku Koronavírusovej krízy.

Počet ľudí, ktorí stratili prácu a pravdepodobnosť, že ju budú po odznení pandémie hľadať len ťažko, bude vyžadovať oveľa viac než podpornú menovú politiku,“ povedal Jerome Powell počas svojho stredajšieho prejavu. Podľa neho bude potrebné celospoločenské úsilie, ktoré si vyžiada, aby ruku k dielu priložila vláda, ale aj súkromný sektor.

Okrem toho, že Powell potvrdil záväzok Fedu držať úrokové sadzby na súčasnej fakticky nulovej úrovni, apeloval aj na vládne výdavky, ktoré by mali podporovať investície, ktoré by prispeli k naštartovaniu stredne- a dlhodobého ekonomického rastu. Ten by mal viesť k tvorbe nových pracovných miest a pomôcť znížiť nezamestnanosť, ktorá sa po prenesení ohniska pandémie do USA vyšplhala na najvyššiu úroveň do Veľkej hospodárskej krízy.