albert

Holandský reťazec Ahold Delhaize zvýšil štvrťročný zisk, marža prekonala odhady

Spoločnosť Ahold Delhaize, ktorá v Českej republike prevádzkuje predajne Albert, zvýšila v druhom štvrťroku základný prevádzkový zisk o 3,2 % na 933 mil. eur. Spoločnosť v dnešnej tlačovej správe uviedla, že sa jej darilo na európskych trhoch aj v Spojených štátoch. Ziskové marže boli lepšie, ako sa očakávalo, čiastočne vďaka riadeniu nákladov.

Štrukturálne zmeny

Skupina vykázala za obdobie od apríla do júna základnú prevádzkovú maržu vo výške 4,2 %, čím prekonala očakávania analytikov oslovených spoločnosťou, ktorí odhadovali maržu na úrovni 3,9 %. Spoločnosť potvrdila svoje celoročné prognózy.

„Začíname ťažiť zo štrukturálnych zmien v našom podnikaní súvisiacich s belgickým plánom budúcnosti a iniciatívami na úsporu nákladov v Európe a USA, ktoré boli spustené v posledných 12 mesiacoch,“ povedal generálny riaditeľ Frans Muller. Dodal, že základná prevádzková marža dáva spoločnosti dobrú pozíciu na ďalšie investície do rastu, pričom Muller považuje objemové trendy v oboch regiónoch za povzbudivé.

Zatváranie predajní

V rámci reštrukturalizácie skupina supermarketov v júli oznámila, že do konca roka zatvorí 32 predajní Stop & Shop v USA. Spoločnosť uviedla, že čistý vplyv tohto kroku odhaduje na 150 až 250 miliónov EUR v treťom štvrťroku.

Ahold vlastní maloobchodné reťazce Albert Heijn, Stop & Shop, Giant, Food Lion a Hannaford. S jej akciami sa obchoduje na amsterdamskej burze. Spoločnosť vstúpila na český trh v roku 1990 a v roku 2016 sa Ahold zlúčil s belgickým maloobchodným reťazcom Delhaize.

zdroj: ČTK