GM zaplatí v USA pokutu 146 miliónov dolárov za nadmerné emisie

Americká automobilka General Motors (GM) súhlasila, že zaplatí pokutu 145,8 milióna dolárov vláde USA, pretože takmer šesť miliónov jej starších áut nespĺňa emisné normy a normy spotreby paliva, informovali dnes agentúry AP a Reuters s odvolaním sa na americké úrady.

„Nič sme neporušili“

Podľa federálnej Agentúry na ochranu životného prostredia (EPA) testy odhalili, že približne 5,9 milióna vozidiel GM z rokov 2012 až 2018 vypúšťa v priemere o 10 percent viac oxidu uhličitého, ako spoločnosť tvrdila.

GM uviedla, že dohodu považuje za najlepší spôsob riešenia tejto záležitosti. Odmietla však, že by porušila príslušné zákony a nariadenia. Hovorca spoločnosti uviedol, že problémy vyplynuli zo zmeny testovacích postupov, ktoré EPA zaviedla v roku 2016, informovala agentúra AP.

Agentúra EPA od spoločnosti nevyžaduje, aby sťahovala autá z dôvodu úprav. Na rozdiel od emisného škandálu okolo nemeckej automobilky Volkswagen z roku 2015 agentúra neobviňuje GM ani z úmyselného podvádzania pri emisných testoch, uvádza agentúra Reuters.

Nemožno im veriť

Analytik Sam Abuelsamid zo spoločnosti Guidehouse Insights uviedol, že škandál pravdepodobne nebude mať veľký vplyv na povesť GM, ale niektorí environmentálni aktivisti podrobili automobilku kritike.

„Priznanie GM, že podvádzala pri dodržiavaní federálnych pravidiel o emisiách a spotrebe paliva, ukazuje, prečo nemožno výrobcom automobilov dôverovať pri ochrane nášho ovzdušia a zdravia a prečo potrebujeme prísne pravidlá o znečisťovaní,“ povedal Dan Becker z neziskovej organizácie Center for Biological Diversity.

Zdroj: ČTK