eu flag, eu vlajka, európska unia, EU, euro

Európska komisia predstavila plán a masívne zníženie emisií skleníkových plynov

O ambíciách Európskej únie znížiť do roku 2030 emisie skleníkových plynov o viac ako polovicu v porovnaní s rokom 1990 sa hovorí už dlho. Plán teraz dostal jasnejšie kontúry, ktoré dopadnú na ďalšie kľúčové odvetvia ekonomiky európskej dvadsaťsedmičky.

Európska komisia v stredu predstavila dlho očakávaný plán na zníženie emisií skleníkových plynov. Jeho základom je rozšírenie emisných kvót na ďalšie odvetvia únijnej ekonomiky. Kým doteraz sa tento nástroj týkal prakticky iba energetiky a priemyslu, po novom sa vzťahuje tiež na cestnú, leteckú a námornú dopravu, stavebníctvo alebo vykurovanie budov.

Popri tom chce Európska komisia zaviesť akúsi uhlíkovú daň na tovar dovážaný do Únie z nečlenských krajín, aby zabránila únijným firmám sa požiadavkám na zníženie emisií vyhnúť presunom výroby za únijné hranice. Do roku 2035 má tiež v Európskej únii skončiť výroba automobilov so spaľovacím motorom.

„Áno, je to tvrdé. Je to ale zároveň povinnosť voči našim deťom a vnúčatám, „uviedol podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans, ktorý má v gescii klimatickú politiku EÚ. Podľa neho nie je možné dopustiť, aby naši potomkovia museli viesť vojny o vodu. Podľa organizácie Greenpeace je však plán Komisie príliš mäkký.