čína, čínská vlajka

Čínske dovozy medi aj železnej rudy v júni klesli. Má ísť o dočasný jav

Za nižšími dovozom niektorých strategických priemyselných kovov do Číny stojí ich výrazné zdraženie v uplynulých mesiacoch. Akonáhle sa situácia na svetových trhoch upokojí, mal by čínsky dopyt opäť začať rásť.

Objem dovozu železnej rudy do Číny sa v júni dostal na najnižšiu úroveň za posledných 13 mesiacov. Oproti máju sa znížil o 0,4 percenta na necelých 89 miliónov ton, čo predstavuje medziročný pokles o 12,1 percenta. Celkovo sa však importy tejto komodity do Číny v prvom tohtoročnom polroku medziročne zvýšili o 2,6 percenta na viac ako 560 miliónov ton.

V peňažnom vyjadrení však došlo k medziročnému navýšeniu importu železnej rudy do Číny o takmer 72 percent. Práve výrazné zdraženie tejto suroviny podľa analytikov spôsobilo júnový medzimesačný prepad.

Podobný vývoj nastal tiež v prípade medi. Čína jej v júni doviezla necelých 430 tisíc ton, čo bolo o necelé štyri percentá menej ako v máji a o viac ako tretinu menej ako v júni minulého roka. Na rozdiel od železnej rudy bol dovoz medi do Číny slabší aj v celom tomto prvom polroku, a to o 1,6 percenta medziročne. Podľa analytikov by sa ale v druhej polovici roka mal čínsky dopyt obnoviť potom, čo cenové tlaky na trhoch poľavia.