wire, kabel, med, nalezisko

Číňania masívne investujú do zvýšenia ťažby medi a ďalších surovín pre výrobu batérií

Jeden z najväčších čínskych ťažiarov oznámil investície do projektu, ktorý má zvýšiť produkciu medi o 100 tisíc ton ročne. Hlavným dôvodom je očakávaný rastúci dopyt po batériách do elektromobilov.

Spoločnosť Jiangxi Copper chce do projektu investovať vyše 11 miliárd jüanov, čo predstavuje v prepočte asi 1,76 miliardy dolárov. O investícii rozhodlo vedenie spoločnosti len krátko po tom, čo oznámila medziročné zvýšenie zisku o viac ako 300 percent v prvom polroku tohto roka.

Projekt sa bude nachádzať v čínskej provincii Ťiang-si, kde spoločnosť sídli a prevádzkuje väčšinu svojho biznisu. Kapacita projektu má byť po jeho dokončení 100 tisíc ton ročne. Bude však rozdelený na dve fázy. Prvá má začať prevádzku do konca roka 2023, druhá potom do ďalších piatich rokov.

Spoločnosť Jiangxi Copper ale uviedla, že v najbližších rokoch má v pláne ďalšie investície do ďalších projektov na dobývanie medenej rudy a iných surovín potrebných na výrobu batérií do elektromobilov. Celkový objem investícií sa tak priblíži k dvom miliardám dolárov. O odbyt sa firma neobáva, pretože sa dá predpokladať rast dopytu po bezemisnom type dopravných prostriedkov.