Trhy vstúpili do nového roka optimisticky. Európske akcie výrazne vzrástli

Trhy vstúpili do nového roka optimisticky. Európske akcie výrazne vzrástli

Väčšina významných svetových akciových trhov zostala v pondelok zatvorená, Európa však zjavne vykročila do nového roka správnou nohou. Akcie na jej burzách výrazne posilnili napriek niektorým zlým správam.

Kde sa dosiahli najväčšie zisky?

Najväčšie zisky zaznamenali burzy v Paríži, Miláne a v Madride, kde si počas prvého obchodného dňa roku 2023 pripísali viac ako 1,5 %. Frankfurtská burza a paneurópsky akciový index Stoxx 600 si tiež polepšili o menej ako jedno percento. Trhy v Ázii, Spojených štátoch a Londýne zostali v pondelok zatvorené.

Akciové trhy rástli aj napriek tomu, že napríklad výkonná riaditeľka Medzinárodného menového fondu Kristalina Georgievová odhadla, že tretina svetovej ekonomiky bude tento rok prechádzať recesiou a že svet čaká ťažší rok ako ten minulý.

Výrobný priemysel zažil to najhoršie

Na druhej strane dobrú náladu na trh priniesli najnovšie údaje o indexe nákupných manažérov (PMI) v eurozóne za december. Podľa decembrových údajov má spracovateľský priemysel najhoršie za sebou, keďže hodnota PMI v porovnaní s novembrom vzrástla. Zdá sa, že trhy reagovali aj na správy zo Spojených štátov, kde sa koncom minulého roka zvýšil počet osôb žiadajúcich o podporu v nezamestnanosti, čo signalizuje zmiernenie inflačných tlakov.

2 komentáre

Komentáře jsou uzavřeny.