Spojené kráľovstvo sa obracia k uhliu ako k záložnému zdroju na výrobu elektriny

Spojené kráľovstvo sa obracia k uhliu ako k záložnému zdroju na výrobu elektriny

Spojené kráľovstvo sa pripravuje na zimu bez dostatku energie. Preto sa staré uhoľné elektrárne uvedú do pohotovostného režimu, aby boli pripravené na zapnutie v prípade vážnej núdzovej situácie. A to v prípade, že existujúce zdroje nestačia.

Zdroje sa použijú len v núdzových prípadoch.

Britská spoločnosť National Grid podpísala zmluvu s výrobcami elektriny Drarx Group a EDF o predĺžení životnosti štyroch uhoľných elektrární a prípadnom uvedení do prevádzky ďalších dvoch elektrární, ktoré vyrábajú elektrinu z uhlia.

Dodatočná kapacita sa však bude využívať len v prípade nejakej mimoriadnej situácie a existujúce zdroje nebudú schopné zabezpečiť dostatok energie počas nadchádzajúcej vykurovacej sezóny. Pohotovostné zdroje tak budú fungovať ako zdroje poslednej inštancie.

Spojené kráľovstvo sa poistilo na zimu

„Podpísané zmluvy sa aktivujú len vtedy, ak sa vyčerpajú všetky ostatné možnosti,“ uviedli zástupcovia prevádzkovateľa prenosovej sústavy Spojeného kráľovstva pre agentúru Reuters. Spojené kráľovstvo si na nadchádzajúcu zimu poistilo dodatočný inštalovaný výkon 1 940 megawattov. Štát za to zaplatí 220 až 420 miliónov libier. Platnosť zmluvy sa končí na konci marca 2023.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.