investícia

[TOP 10] Do čoho investovať tento rok?

Tempo rastu cien v tomto roku pravdepodobne zostane dvojciferné. To znamená, že inflácia sa aj v roku 2023 zahryzne do českých úspor s takou silou, akú si nikto narodený minimálne v tomto storočí nepamätá. Aj preto sa mnohé domácnosti budú stále zaoberať otázkou, ako ochrániť svoje nasporené peniaze pred infláciou a kam ich investovať, aby nedošlo k ich znehodnoteniu. Čo je inflácia? Prestane tento rok stúpať? Možno bude tento rok v tomto smere o niečo priaznivejší ako minulý. Do čoho investovať, ako investovať a aká je najlepšia investícia? Zistite to v tomto článku. Bližšie sa pozrieme aj na investovanie do akcií.

Obsah

Čo je inflácia a ako s ňou môže investor bojovať?

Nepriateľom každého sporiteľa je inflácia. Teda jav, pri ktorom dochádza k všeobecnému rastu cien v ekonomike a ktorý znižuje kúpnu silu našich úspor. Jednoducho povedané, za tisíc korún, ktoré máte v peňaženke, na bankovom účte alebo dokonca na vkladnej knižke (ako hovorievali naše babičky), si dnes kúpite menej tovaru ako pred rokom. Je to práve preto, že ceny tovarov vzrástli len za jeden rok.

Inflácia v Českej republike za celý minulý rok dosiahla 15,1 %. To znamená, že ak ste v januári 2022 náhodou zabudli tisíc korún niekde v zásuvke a vytiahli ich o rok neskôr, ich kúpna sila už nebola tisíc korún, ale len 869 korún. Áno, celých 131 korún sa stalo obeťou zdražovania, ktoré bolo v minulom roku najmasívnejšie od roku 1993.

najlepšia investícia
Inflácia v Českej republike v roku 2022 Zdroj Kurzycz

Napríklad podľa aktuálnej makroekonomickej prognózy ministerstva financií klesne miera inflácie v tomto roku len na 10,4 % a nie na 2 %, ako sme boli donedávna zvyknutí. Takže tí, ktorí nechajú svojich 1000 korún na pospas inflácii, prídu tento rok o ďalších 82 korún.

Preto je vhodné, aby ste so svojimi úsporami niečo urobili, ak ste s tým ešte nezačali. To znamená nielen ich presun z bežného bankového účtu na sporiaci alebo termínovaný účet, ale aj ich aktívne investovanie aspoň časti do rôznych druhov aktív.

Oplatí sa teda investovať a ako na to?

Při rozhodování o tom, kam své úspory investovat, nelze brát v potaz jen očekávaný výnos. O kolik procent vám investice vaše peníze zhodnotí, je jen jeden ze tří parametrů, které mají vliv na „kvalitu“ takové investice. Vedle výnosu hraje důležitou roli také riziko a likvidita. Potíž je v tom, že uvedené faktory jdou proti sobě.

Jinými slovy nelze mít investici, která bude zároveň výnosná, likvidní a bezriziková (s nízkým rizikem). Jedno je vždy na úkor druhého. Láká vás investice slibující vysoký úrokový zisk? Pak v tom nejspíše bude háček a taková investice je spojena s vyšším rizikem či nízkou likviditou (případně obojím). Vysoce likvidní (tedy snadno proměnitelná na peníze) investice zpravidla nepřinese atraktivní zhodnocení, avšak může se vyznačovat nízkým rizikem. A tak dále a stále dokola.

najlepšia investícia
Investovanie do akcií spoločnosti Tesla

Nájsť investíciu, ktorá kombinuje relatívne slušný výnos, prijateľné riziko a solídnu likviditu, je ako hľadať svätý grál. Ak chcete, je to štvorcový kruh. Neinvestujte teda inak ako do rôznych druhov aktív. Odborníci hovoria, že si vytvárame tzv. portfólio.

Pod pojmom portfólio rozumieme zmes rôznych druhov aktív, ktoré sa vyznačujú rôznym rizikom, likviditou a tiež výnosom. To znamená, že neinvestujeme všetky svoje úspory len do jedného aktíva. Rovnako ako nevkladáme všetky vajcia do jedného košíka. Preto hovoríme o diverzifikácii portfólia.

Naše investičné portfólio by malo byť zostavené tak, aby vyvažovalo tri vyššie uvedené faktory. Je teda v poriadku mať zastúpenie rizikových aktív, pri ktorých očakávame vysoký výnos, rovnako ako je v poriadku vsadiť na nízkorizikové aktíva s nižším očakávaným výnosom. V ideálnom prípade by malo byť portfólio zložené tak, aby bol akýkoľvek pokles hodnoty jednej časti aktív kompenzovaný nárastom hodnoty inej časti. A portfólio ako celok by malo prinášať kladný výnos, t. j. byť schopné prevážiť vplyv inflácie.

Aký podiel rizikových, stredne rizikových a najmenej rizikových aktív by mal byť zastúpený vo vašom portfóliu? To závisí od toho, aký veľký hráč ste. Vo všeobecnosti existujú tri typy investorov: investori, ktorí vyhľadávajú riziko, rizikovo neutrálni a investori, ktorí sa rizika obávajú. Tí, ktorí sú viac naklonení riziku, budú svoje portfólio skladať s vyšším zastúpením napríklad akcií, kryptomien alebo komodít; rizikovo neutrálny investor si vyberie vyváženú možnosť; investor, ktorý sa nebojí rizika, vsadí viac na (štátne) dlhopisy, konzervatívne podielové fondy alebo dokonca termínované vklady.

Do čoho investovať tento rok

Pozrime sa teraz na to, do akých aktív môžeme tento rok investovať s nádejou, že prekonáme infláciu a reálne zhodnotíme svoje úspory.

Do čoho investovať – Kryptomeny

Kryptomeny alebo digitálne či virtuálne meny patria v súčasnosti medzi najrizikovejšie aktíva. Je to možno najrizikovejšie aktívum súčasnosti. Existujú stovky až tisíce druhov kryptomien. Ak teda uvažujete o investovaní do nich, buďte veľmi opatrní. Pretože nie je príliš ťažké naletieť podvodníkom. Keď sa však rozhodnete pre kryptomeny, uprednostnite tie zavedené, ako je Bitcoin, Ethereum a podobne.

To však nie je koniec príbehu, skôr len jeho začiatok. Kryptomeny sú rizikové, pretože ich hodnota výrazne kolíše. Nezriedka sa stáva, že zo dňa na deň, alebo dokonca z hodiny na hodinu, sa ich trhová cena môže zvýšiť o desiatky percent, ale aj znížiť o desiatky percent. Preto sa odporúča investovať do kryptomien len nepatrnú časť svojich úspor. A možno aj taký, ktorý vám v najhoršom prípade nemusí chýbať, ak ho stratíte.

Kryptomeny (najmä Bitcoin) sa však v súčasnosti nachádzajú blízko svojho viac ako dvojročného minima. S istou dávkou opatrnosti by sa dalo povedať, že ak sa chystáte investovať do kryptomien, teraz je ten správny čas.

ako investovať
Do čoho investovať do kryptomien

Investovanie do akcií

Akcie sú tiež veľmi rizikovým aktívom. S trochou nadsázky by sa dalo povedať, že keby kryptomeny nevznikli, akcie by stále dominovali v rebríčku rizík. Ale práve preto, že riziko spojené s akciami je vysoké, ponúka tento typ cenných papierov zaujímavé možnosti, ako zhodnotiť investíciu do nich.

Neexistuje však nič také ako podiel. Záleží na tom, čo od svojej investície do nich očakávate. Či už ide o krátkodobý zisk dosiahnutý nákupom, keď akcie „klesajú“, a predajom, keď sa zhodnocujú, alebo o dlhodobú investičnú stratégiu. Ak ide o čistú špekuláciu na rast cien, potom je to pre malého obchodníka alebo bežného smrteľníka bez skúseností veľmi náročná disciplína. Vyžaduje si to totiž neustále sledovanie vývoja na trhu a zhromažďovanie čo najväčšieho množstva informácií nielen o akcii, do ktorej máme v úmysle investovať, ale aj o okolitom prostredí, ktoré nepochybne ovplyvňuje jej hodnotu.

V prípade akcií je preto rozumnejšie zvoliť si strednodobú alebo dlhodobú investičnú stratégiu. Okrem toho sa odporúča zvoliť vyvážený mix aj v rámci akciových investícií. To znamená, že do svojho akciového portfólia získate zástupcov rôznych sektorov. Napríklad sa neodporúča investovať len do akcií energetických spoločností, alebo len do farmaceutických spoločností, alebo len do zbrojárskych titulov.

Podobne ako v prípade kryptomien sa pravdepodobne nachádzame v relatívne vhodnom čase na investovanie do akcií. Veď akciové trhy sa minulý rok prepadli o desiatky percent. Na druhej strane od začiatku tohto roka vidíme možný obrat trendu, a tak by akcie nemali uniknúť našej pozornosti. Stále by sme si však mali uvedomovať, že ide o pomerne rizikový typ investície.

Do čoho investovať – Zlato

Investovanie do zlata sa považuje za jednu z menej rizikových investícií. Zlato vždy slúžilo ako bezpečný prístav v rozbúrených vodách finančných trhov. Výhodou zlata je, že je pomerne likvidné a nemalo by byť ťažké ho kedykoľvek speňažiť. Zároveň však musíte vziať do úvahy, že ide skôr o dlhodobú investíciu. Najmä v posledných troch rokoch nemožno pozorovať stúpajúci trend.

Zlato sa stalo veľmi atraktívnou investíciou krátko po vypuknutí pandémie koronavírusu. V auguste 2020 stanovila nový historický rekord, keď sa jej hodnota vyšplhala nad 2 000 USD za trójsku uncu. Keď sa však ukázalo, že pandémia nespôsobila dlhodobú a hlbokú hospodársku krízu, záujem o zlato klesol a s ním aj jeho cena. Podobný výkyv smerom nahor nastal po ruskom vojenskom vpáde na Ukrajinu, ale o niekoľko mesiacov neskôr cena zlata klesla na dvojročné minimum.

najlepšia investícia
Ako investovať vývoj ceny unce zlata na rok 2022 Zdroj goldpriceorg

Až s príchodom jesene minulého roka, keď začala výrazne rásť inflácia v Európskej únii a Spojených štátoch, sa zlato stalo opäť atraktívnym. Trojská unca sa obchoduje na úrovni okolo 1 950 USD, teda tesne pod historickým maximom. To môže do určitej miery signalizovať, že hodnota zlata už nemá veľký priestor na rast. Jasnejšie by mohlo byť po menovopolitickom zasadnutí amerického Federálneho rezervného systému (Fed), keď jeho guvernér Jerome Powell oznámi, či a v akom rozsahu sa rozhodol zvýšiť úrokové sadzby. Zlato má teda stále určitý potenciál na zhodnotenie. V každom prípade je to aktívum, ktoré dlhodobo odoláva inflácii.

najlepšia investícia
Do čeho investovat Zlato

Nehnuteľnosti

Nehnuteľnosti sa správajú podobne ako zlato. Pomerne dobre chráni investované úspory pred infláciou. Pre nehnuteľnosti je však charakteristická oveľa nižšia likvidita. Inými slovami, zatiaľ čo akcie, kryptomeny alebo zlato je veľmi jednoduché predať v priebehu niekoľkých minút, speňaženie nehnuteľností trvá oveľa dlhšie. Týždne, niekedy mesiace.

Okrem toho trh s nehnuteľnosťami v súčasnosti prechádza transformáciou. Zatiaľ čo v rokoch 2015 až 2021 vzrástli ceny nehnuteľností v Českej republike v priemere o takmer 120 % (podľa Českého štatistického úradu), v poslednom roku už z niektorých regiónov Českej republiky prichádzajú správy o poklese.

čo je to inflácia
Najlepšie investície nehnuteľnosti

Investovať do nehnuteľností má však stále zmysel. Nie kvôli perspektíve ich rýchleho zhodnotenia, ale kvôli nájomnému, ktoré sa dá z nadobudnutého domu alebo bytu získať. Dopyt po nájomnom bývaní rastie. Dôvodom je rýchly pokles záujmu o hypotéky na obstaranie vlastníckeho bývania v dôsledku prudkého nárastu úrokových sadzieb. Ľudia často menia svoje plány, a tak namiesto kúpy bytu alebo domu na hypotéku uprednostňujú prenájom. Dôležité je však tiež pozorne sledovať, ako sa vyvíja trh s nájomným bývaním. Nájomné nerastie všade, naopak, v rámci Českej republiky existujú pomerne veľké regionálne rozdiely.

Mohlo by vás tiež zaujímať: broker Zetano review

Stavebné sporenie

Stavebné sporenie je jedným zo symbolov začiatkov hospodárskej transformácie Českej republiky. Tento produkt vstúpil na domáci trh v prvej polovici 90. rokov a jeho cieľom bolo motivovať české domácnosti k sporeniu, najmä na účely rekonštrukcie alebo výstavby nehnuteľnosti určenej na bývanie. Produkt bol atraktívny aj vďaka pomerne štedrej štátnej podpore, ktorá spočiatku predstavovala 25 % nasporenej sumy, maximálne však 4 500 Kč ročne.

Štátna podpora sa však postupne znižovala a predlžovala sa tzv. viazacia lehota (t. j. minimálna lehota, počas ktorej musí zmluva o stavebnom sporení trvať). V súčasnosti štát prispieva desiatimi percentami z nasporenej sumy, najviac však 2 000 Kč ročne, a doba viazanosti trvá šesť rokov.

Súčasná vláda však v rámci konsolidácie verejných financií uvažuje o úplnom zrušení štátnej podpory stavebného sporenia. Je možné, že sa tak stane aj v prípade už prebiehajúcich zmlúv. V minulosti sa obmedzenie štátnej podpory vzťahovalo aj na ne, nielen na nové zmluvy.

Je zrejmé, že najmä v čase, keď inflácia dosahuje dvojciferné hodnoty, je stavebné sporenie vďaka štátnej podpore výhodné. Ak sa tento produkt stratí, nie je jasné, ako s ním stavebné sporiteľne naložia. Je možné, že v boji o klientov zvýšia úrokové sadzby, a tak stavebné sporiteľne nemusia úplne stratiť svoju atraktivitu. Z pohľadu konzervatívneho investora môže zostať zaujímavým produktom. Najmä ak uvažujete o úvere zo stavebnej sporiteľne, ktorý môže byť dostupný za výhodnejších podmienok ako hypotéka. V každom prípade štátna podpora bude s najväčšou pravdepodobnosťou vyplatená ešte v tomto roku, takže stavebné sporenie sa stále oplatí mať vo svojom portfóliu.

Sporenie na starobu

Sporenie na starobu je ďalším spôsobom, ako dlhodobo investovať časť svojich úspor. V zásade ide o dva produkty: doplnkové dôchodkové sporenie a kapitálové životné poistenie. V oboch prípadoch ide o sporiace alebo investičné nástroje podporované štátom. V prípade doplnkového dôchodkového sporenia je možné uplatniť odpočet zo základu dane z príjmu až do výšky 24 000 Kč ročne; okrem toho má každý účastník nárok na štátnu podporu a jeho zamestnávateľ môže prispievať až do výšky 50 000 Kč ročne. V prípade kapitálového životného poistenia možno uplatniť daňový odpočet len do výšky 24 000 Kč ročne.

investícia do akcií
Do čeho investovat spoření na stáří

Oba produkty však majú pomerne prísne podmienky na „výber“ peňazí, a preto sa oba vyznačujú prakticky nulovou likviditou. Ak si predčasne vyberiete nasporené peniaze, budete musieť vrátiť štátnu podporu a pripočítať sumy, ktoré ste si v predchádzajúcich rokoch odpočítali od základu dane.

Napriek dojmom, ktoré sa niekedy objavujú, ani jeden z týchto produktov nie je poistený. To znamená, že v prípade krachu dôchodkovej spoločnosti alebo poisťovne nemáte istotu, že dostanete späť všetky peniaze, ktoré ste si takto nasporili. Z krátkodobého hľadiska je to teda pomerne nevýhodný spôsob zhodnocovania vašich investícií. Na druhej strane, ak uvažujete o dlhodobom produkte vo svojom portfóliu, oplatí sa sporiť týmto spôsobom čo najskôr. Aj keď spočiatku v malých množstvách.

Do čoho investovať – Dlhopisy

Pomerne obľúbenou investíciou sú dlhopisy alebo obligácie alebo obligácie. Tu si môžeme vybrať medzi dlhopismi vydanými štátom alebo inou verejnou inštitúciou a dlhopismi vydanými súkromným emitentom. Aj tu platí známa triáda výnos – riziko – likvidita. Hoci sa dlhopisy vo všeobecnosti zaraďujú medzi bezpečnejšie aktíva, je dôležité medzi nimi rozlišovať.

Štátne dlhopisy sú najbezpečnejšie, ale zároveň očakávame, že budú mať najnižší výnos. Spomedzi súkromných dlhopisov možno za relatívne bezpečné považovať tie, ktoré vydali bankové domy, ale aj spoločnosti s dlhou históriou, ktorých podnikateľská činnosť nepredstavuje zvýšené riziko.

Výhodou dlhopisu je, že jeho emitent garantuje pravidelný výnos a v čase splatnosti aj vrátenie požičanej sumy (istiny). Dlhopis dokonca nemusíte držať počas celej doby jeho splatnosti, ale môžete ho predať predčasne. Súčasná situácia je pre dlhopisy priaznivá (z pohľadu investora), keďže úrokové sadzby rastú, takže dlhopisy ponúkajú konzervatívnemu investorovi pomerne solídne zhodnotenie.

Najlepšie investície – Komodity

Zlato už bolo spomenuté. Okrem zlata však existuje mnoho ďalších komodít, do ktorých možno aktívne investovať. A nemusí ísť len o drahé kovy. Hitom sú v súčasnosti priemyselné kovy ako nikel, lítium, meď a hliník. Ich ceny sa za posledné dva až tri roky zvýšili o desiatky až stovky percent. Dôvod je jednoduchý: ekologická transformácia a snaha o dosiahnutie uhlíkovej neutrality.

Nárast elektromobility alebo obnoviteľných zdrojov energie doslova katapultoval dopyt po technológiách, ktoré umožňujú skladovanie elektrickej energie. Mohli by sme jednoducho povedať, že dopyt po batériách. Na ich výrobu sú potrebné všetky uvedené kovy, čo vytvára tlak na zvyšovanie ich ceny.

Komodity ako zemný plyn, ropa a uhlie by však nemali byť vynechané. Hoci z dlhodobého hľadiska ide skôr o komodity, ktoré sú už za zenitom, súčasný nedostatok energie im dáva nádej, že sa na trhu ešte nejaký čas udržia. Musíte si však dávať pozor, ktorú komoditu si vyberiete. V prípade ropy možno očakávať, že jej cena bude viac rásť, zatiaľ čo hodnota zemného plynu podlieha pomerne výrazným sezónnym výkyvom. Okrem toho sa zdá, že rekordné ceny plynu, ktoré sme na európskom trhu zaznamenali v uplynulom roku, sa pravdepodobne neudržia. Európe sa darí nájsť alternatívnych dodávateľov a nebude závislá od dodávok z Ruska.

do čoho investovať
Nejlepší investice ropa

Do čoho investovať – Podielové fondy

Podielové fondy sú relatívne bezpečnou a relatívne výnosnou investíciou. Ide o takzvaný nástroj kolektívneho investovania, v ktorom fond zhromažďuje peniaze od drobných sporiteľov a následne ich investuje do rôznych aktív.

Aby takáto investícia mala zmysel, je dôležitá pravidelnosť. Ide o pravidelné (zvyčajne mesačné) posielanie určitej sumy peňazí do vybraného fondu. V skutočnosti to znamená, že vy sporíte aj investujete alebo fond investuje za vás. Výhodou je, že sa nemusíte starať o vývoj cien rôznych aktív, správca fondu to sleduje za vás.

Nevýhodou je, že správcovi platíte poplatky, ktoré znižujú výšku vášho výnosu. Potom je na vás, do ktorého typu fondu svoje peniaze investujete. Opäť to úzko súvisí s vaším postojom k riziku. Môžete si vybrať akciové, dlhopisové, komoditné, realitné alebo zmiešané fondy, v ktorých je každé aktívum zastúpené trochu. Na trhu je nepreberné množstvo fondov, preto je dobré vybrať si tie, ktoré majú históriu, stoja za nimi silné finančné spoločnosti a môžete sa pozrieť aj na to, ako sa im darilo v minulosti.

Prečítajte si tiež: Wonderinterest recenzia

Do čoho investovať – Sporiace účty a termínované vklady

Peniaze na sporiacich účtoch alebo termínovaných vkladoch sú jedným z najkonzervatívnejších nástrojov sporenia. Tu máte istotu, že o svoje peniaze neprídete, pretože sú zo zákona poistené do výšky 100 000 eur alebo ekvivalentu koruny. Vždy však ide o celkovú sumu peňazí, ktorú máte uloženú v jednej banke, bez ohľadu na počet účtov.

Zároveň sa však musíte zmieriť s výnosmi, ktoré zďaleka neprevyšujú alebo dokonca nepokrývajú infláciu. Je to daň za absolútnu likviditu a absolútnu bezpečnosť. Peniaze na sporiacom účte máte k dispozícii kedykoľvek; pri termínovanom vklade zvyčajne platíte banke pokutu, ak ich vyberiete predčasne.

Napriek tomu je v poriadku, ak si časť úspor ponecháte v tejto forme. Vždy by však malo ísť o minimálnu rezervu pre prípad núdze, rovnako ako má zmysel mať pripravené peniaze, ak viete, že vás čoskoro čakajú veľké výdavky. Ak sa však takto staráte o drvivú väčšinu svojich úspor, alebo možno dokonca o všetky, zlé jazyky by povedali, že ste v týchto dňoch hrdina, pretože sa dobrovoľne nechávate ochudobniť o mimoriadne vysokú infláciu.

Ako investovať – Zásady dobrého investovania

Na záver zhrnieme základné princípy dobrého investovania:

  • Nerobte rozhodnutia len na základe očakávanej (sľúbenej) návratnosti
  • Vždy porovnávajte výnos s rizikom a likviditou zvažovanej investície
  • Výnos – riziko – likvidita sú charakteristiky každej investície, ktoré navyše idú proti sebe
  • Vaše investičné portfólio by malo byť vyvážené podľa zásady „nedávajte všetky vajcia do jedného košíka“.
  • Zvážte svoj postoj k riziku
  • Investujte pravidelne a v menších sumách
  • Investujte len časť svojich úspor do rizikových aktív, ideálne takú sumu, ktorú môžete ušetriť v najhoršom prípade.
  • Investujte múdro a nie na základe emócií

Čítajte aj v iných jazykoch: čeština, angličtina