Ďalší pád úrokových sadzieb

Trendy v globálnej menovej politike sa v súčasnosti presúvajú k uvoľnenejším režimom a centrálne banky skrze klesajúce úrokové sadzby povoľujú skrutky, aby dosiahli svoje inflačné ciele a podporili domácu ekonomiku. Reagujú tým na slabnúci globálny ekonomický rast a eskalujúce obchodné napätie medzi USA a Čínou.

Americko-čínska obchodná vojna významne postihla trhy aj v Ázii. V minulom týždni došlo k zníženiu úrokových sadzieb hneď v troch ázijských centrálnych bankách – v Indii, Thajsku, na Novom Zélande a Filipínach. V Indii došlo k zníženiu základnej sadzby z pôvodných 5,75% na 5,4%, Thajská centrálna banka znížila sadzby z 1,75% na 1,5%, na Novom Zélande došlo k zníženiu z 1,5% na 1% a na Filipínach tamojšia centrálna banka znížila sadzby z 4,5% na 4,25%.

Otázkou zostáva, ako budú reagovať ECB a FED. Špekulácie ohľadom ďalšieho znižovania amerických sadzieb silnejú a predpokladá sa, že by k nemu mohlo dôsjť už v septembri tohto roka. Rovnako tak ECB, ktorá musí kalkulovať s prepadom nemeckého priemyslu alebo hrozbou predčasných talianskych volieb, bude musieť zakročiť napríklad znížením depozitnej sadzby.