Libra sa dotkla desaťročného minima

Hoci sa zdalo, že hodnota britskej libry už nemôže ísť nižšie, opak je pravdou. Minulý týždeň bol pre libru opäť stratový. Predovšetkým narastajúce riziko brexitu bez uzavretej dohody je pre libru kľúčové. Rastúca politická neistota v Británii tak zapríčinila prvenstvo libry v nelichotivom rebríčku mien s najhoršími výsledkami, a to v máji, júni aj júli tohto roka.

Od nastúpenia Borisa Johnsona do úradu (24. júla) už stratila libra voči doláru 3,7% a menový pár USD/GBP osciloval okolo 1,2072. Libre příliš nepomohli ani najnovšie informácie o raste britskej ekonomiky. Medziročný rast HDP (za 1Q/2019) klesol z 1,8% na 1,2% čo je najslabší výsledok od začiatku roka 2018.

Libra sa voči euru dokonca dostala libra do svojho desaťročného minima z októbra 2009 a menový pár EUR/GBP sa obchodoval v pomere 93,26. Od dna sa ale pomerne rýchlo odrazila, vďaka miernemu prepadu eura, ktoré slabne pod narastajúcou politickou neistotou v Taliansku. Začiatok tohto týždňa teda znamenal pre libru voči euru posilnenie o 0,5% a EUR/GBP sa vyšvihol späť k pomeru 92,61.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.