Čínske hospodárstvo sa takmer zastavilo. Oživenie nemusí prísť ani v druhej polovici roka Opakované výluky z dôvodu opätovného výskytu choroby Covid-19 priviedli druhú najväčšiu svetovú ekonomiku na samý okraj recesie. Ani druhá polovica roka však nedáva veľkú nádej na jej oživenie. Spomalenie hospodárskeho rastu Číny

Čínske hospodárstvo sa takmer zastavilo. Oživenie nemusí prísť ani v druhej polovici roka

Opakované výluky z dôvodu opätovného výskytu choroby Covid-19 priviedli druhú najväčšiu svetovú ekonomiku na samý okraj recesie. Ani druhá polovica roka však nedáva veľkú nádej na jej oživenie.

Spomalenie hospodárskeho rastu Číny

Hrubý domáci produkt Číny vzrástol v druhom štvrťroku medziročne len o 0,4 %. Ide o prudké spomalenie hospodárskeho rastu, ktorý v období od januára do marca tohto roka stále dosahoval takmer päťpercentnú úroveň. Na vine sú opakované opatrenia čínskych orgánov proti šíreniu koronavírusovej infekcie, ktorá sa objavila vo veľkých čínskych mestách, najmä v Šanghaji.

Vyhliadky na druhú polovicu roka nie sú pozitívne

Hoci júnové údaje naznačili určité hospodárske oživenie, je nepravdepodobné, že by to zatiaľ stačilo na výraznejšie oživenie rastu. „Vyhliadky na druhú polovicu roka nie sú dobré, pokiaľ ide o silné hospodárske oživenie. Podľa čínskych médií čelí hospodárstvo neistote v podobe viacerých nestálych faktorov,“ uviedla agentúra Reuters.

Okrem iného vyzývajú čínsku centrálnu banku, aby zvážila uvoľnenie menovej politiky, napríklad znížením povinných minimálnych rezerv. Čínska ľudová banka sa však nechala počuť, že sa snaží udržať stabilitu čínskej meny.