akcie

Soul a Tokio na začiatku týždňa kvôli obavám z americkej inflácie slabli. Šanghaj naopak posilnila

Ázijské akciové trhy sa na začiatku druhého februárového týždňa vyvíjali rozporuplne. Na jednej strane bola na trhoch cítiť nervozita krátko pred zverejnením údajov o americkej januárovej inflácii, na strane druhej sa prejavovali dopady príchodu nového lunárneho roku, kvôli ktorému bola šanghajská burza niekoľko dní zatvorená.

Tokijský index Nikkei v pondelok stratil 0,7 percenta, a to predovšetkým kvôli poklesu akcií priemyselných firiem. Priemyselný sektor prepadol o percento, výrazne strácali aj výrobcovia čipov alebo dopravnej spoločnosti. V Tokiu naopak rástli finančné alebo energetické tituly.

Podobne sa vyvíjalo obchodovanie v Soule, kde index KOSPI odpísal 0,19 percenta. Strácali predovšetkým technologické tituly, Samsung klesol o 1,35 percenta. Ako Tokio, tak Soul podľa expertov reagovali na blížiace sa dáta o januárovej inflácii v USA. Ak sa potvrdia odhady analytikov, že inflácia stále rastie, vzrastie aj pravdepodobnosť, že Fed zvýši úrokové sadzby razantnejšie. To by mohlo viesť k preliatiu kapitálu z Ázie práve do USA, kde výnosnosť aktív vzrastie.

Nervozita sa zatiaľ vyhýba burze v Šanghaji, pretože tá sa vrátila na obchodovanie po príchode nového lunárneho roku. Tamojší hlavný index CSI 300 spevnil o 1,6 percenta.

3 komentáre

Komentáře jsou uzavřeny.