Hrubý domáci produkt najľudnatejšej krajiny sveta sa v treťom štvrťroku tohto roka zvýšil viac, ako sa očakávalo. Ekonomika rástla tempom necelé štyri percentá.

Čínska ekonomika si v treťom štvrťroku vydýchla a prekonala odhady odborníkov

Hrubý domáci produkt najľudnatejšej krajiny sveta sa v treťom štvrťroku tohto roka zvýšil viac, ako sa očakávalo. Ekonomika rástla tempom necelé štyri percentá. Čínska ekonomika však v budúcnosti čelí mnohým výzvam.

Tretí štvrťrok výrazne lepší ako druhý

Čínska ekonomika zaznamenala v období od júla do septembra oveľa rýchlejší rast hrubého domáceho produktu ako v druhom štvrťroku. Čínsky HDP vzrástol v treťom štvrťroku medziročne o 3,9 % v porovnaní s rastom len o 0,4 % v druhom štvrťroku. Medziročný rast bol dokonca o pol percentuálneho bodu vyšší, ako sa predpokladalo v prieskume agentúry Reuters medzi analytikmi.

Prísne opatrenia proti chudobe

Rast čínskej ekonomiky bol ťahaný najmä domácim dopytom, ktorý bol v predchádzajúcom štvrťroku tlmený prísnymi opatreniami proti chudobe. Najväčšie riziko pre hospodársky rast v nadchádzajúcom období však predstavuje epidémia koronavírusu. Okrem toho, keďže rast čínskeho vývozu sa spomalil.

„Zatiaľ neexistuje žiadna šanca, že by Čína ustúpila od svojej politiky zero-covid, a to ani v nadchádzajúcom roku,“ povedal pre agentúru Reuters Julian Evans-Pitchard, ekonomický analytik spoločnosti Capital Economics, ktorý sa zameriava na čínsky trh. Uviedol, že existuje riziko, že prípadný návrat epidémie vráti čínsku ekonomiku späť k stagnácii.