měna, peníze, banka

Banka Goldman Sachs dramaticky zvyšuje odhad ceny ropy. Surovina bude drahá najmenej rok

Barel ropy brent za 120 dolárov môže byť čoskoro minulosťou. Americká investičná banka Goldman Sachs totiž predpovedá, že v najbližších dvanástich mesiacoch sa cena ropy bude ešte zvyšovať. A to kvôli nedostatočnej ťažbe, ktorá nebude stačiť uspokojovať rastúci dopyt.

Limity cien ropy

Analytici banky Goldman Sachs predpovedajú, že cena barelu ropy brent sa vyšplhá na 135 dolárov, čo je o 15 dolárov viac, než je jej aktuálna trhová cena. A o desať viac, než Goldman Sachs pôvodne odhadovala.

Cena ropy brent by na cieľovú úroveň mala začať stúpať v druhej polovici tohto roku a blízko tejto hranice sa udrží najmenej do polovice roka budúceho. Až ku koncu roku 2023 by sa cena čierneho zlata mala začať normalizovať.

Pokles ruskej ropy

Na vine je očakávaný úbytok ponuky najmä ruskej ropy, na ktorú Európska únia uvalila embargo, ktoré sa začne naplno prejavovať na prelome tohto roku a budúceho roka. Krajiny európskej dvadsaťsedmičky budú prirodzene hľadať náhradu a nasmerujú svoj dopyt k iným krajinám. Tie však spočiatku nebudú schopné z kapacitných dôvodov ťažbu adekvátne zvyšovať, čo sa prejaví práve avizovaným rastom ceny.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.