Ropa by mohla zlevniť

Ropa zdražuje tretí deň v rade. Trhy reagujú na chystané zosilnenie protiruských sankcií

Cena ropy brent sa dostala nad 108 dolárov za barel. Je tak najdrahšia od konca marca, kedy sa však jej cena nachádzala na zostupnej trajektórii. Trhy sú nervózne a reagujú na chystané sprísnenie protiruských sankcií zo strany USA a Európy.

Čierne zlato

Ropa si počas utorkového obchodovania pripísala viac ako jedno percento. Zdražela ako ropa typu brent, tak WTI. Oba druhy čierneho zlata sa obchodujú nad 100 dolármi za barel, rozdiel medzi nimi činí iba štyri doláre.

„S tým, ako Európska únia pracuje na nových sankciách, ktoré môžu zasiahnuť ruský ťažobný priemysel, cena ropy rastie a môže ísť v krátkodobom výhľade ešte vyššie,“ uviedol pre agentúru Reuters Lukman Otunuga, analytik spoločnosti FXTM.

Energetický plán EÚ

Nové sankcie už avizoval aj americký prezident Joe Biden. Západ tak reaguje na správy, podľa ktorých sa ruskí vojaci mali dopustiť masakru civilistov v ukrajinskom meste Buča neďaleko Kyjeva. Všeobecne sa očakáva, že Európska únia príde s plánom, ako obmedziť odber energetických komodít z Ruska, teda najmä zemného plynu a ropy. Západ Európy je pritom na ruskej rope závislý nepomerne menej ako na plyne. Konkrétna podoba sankcií by mala byť oznámená tento týždeň.