Europská únia schválila pomoc firmám a domácnostiem

Európska únia schválila pomoc domácnostiam a firmám zasiahnutým drahými energiami

Ministri financií členských krajín Európskej únie sa dohodli na finančných kompenzáciách pre domácnosti, ktoré drvia rýchlo rastúce ceny za energie. Podpory by sa mali dočkať aj firmy, na ktoré dolieha rast nákladov v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu.

„Vojna na Ukrajine vedie k rapídnemu rastu cien komodít, najmä zemného plynu a niektorých potravinárskych surovín. Vyžaduje si to koordinovanú reakciu členských krajín Európskej únie,“ uviedol po rokovaní šéfov štátnej kasy krajín EÚ francúzsky minister financií Bruno le Marie. Podľa neho sa ministri financií zhodli na zmiernení pravidiel štátnej pomoci, ktorá sa bude týkať nielen domácností, ale aj firiem.

Stratégia pomoci má sledovať tri aspekty. Domácnosti by mali mať možnosť čerpať zľavy na pohonné hmoty, firmy by mohli dostať nejakú formu štátnej pomoci (napríklad v podobe grantov), ​​tretie opatrenie má dlhodobý charakter – tlak na znižovanie závislosti od dovozu energetických komodít z Ruska. „Musíme čo najskôr docieliť energetickú nezávislosť. To znamená urýchliť investície do diverzifikácie zdrojov aj dodávateľov,“ povedal ďalej le Maire.

3 komentáre

Komentáře jsou uzavřeny.