us

Americký trh s bývaním láme rekordy. Ľudia kupujú najviac za pätnásť rokov

Realitný trh v USA je podľa expertov živený vládnymi opatreniami na podporu ekonomiky. Prejavuje sa ale tiež efekt dobiehania jarného výpadku. Zásoba bytov a domov na predaj je však na trhu menší, a tak zaobstarať rezidenčné nehnuteľnosť je v USA stále ťažšie.

Medzi júnom a júlom sa objem predaja rezidenčných nehnuteľností v Spojených štátoch zvýšil o 24,7 percent na takmer šesť miliónov bytových jednotiek. Podľa americkej Národnej asociácie realitných maklérov ide o najväčší medzimesačný nárast aj najväčší objem predaných bytových jednotiek od roku 2006. Pritom ešte o niekoľko málo mesiacov skôr vykazoval americký realitný trh prepad, ktorý sa tiež blížil rekordným úrovniam.

Kým za jarným prepadom stálo predovšetkým prepuknutia epidémie koronavírusu, júlové oživenie má podľa expertov dve kľúčové príčiny. Prvou je fakt, že domácnosti doháňajú nákupy, ktoré kvôli karanténnych opatrenia nemohli uskutočniť v marci, apríli alebo máji. Druhou príčinou sú opatrenia štátu, ktorými sa vláda a centrálna banka snaží povzbudiť ekonomiku.

Tu je reč predovšetkým o fakticky nulových úrokových sadzbách Federálneho rezervného systému, ktoré sa pretavujú do nízkych sadzieb na hypotekárnom trhu. Odborníci ale varujú, že zásoba voľných domov a bytov na predaj sa znižuje a tak je možné, že ich ceny začnú čoskoro opäť rásť. Všetko ale bude závisieť na tom, kedy a ako veľmi sa americké hospodárstvo spamätá z krízy.