usa vlajka

Americké hospodárstvo by mohlo rásť pomaly aj po pandémii

Najsilnejšia ekonomika sveta by sa podľa niektorých odborníkov mohla stretávať s problémami aj po skončení koronavírusovej pandémii. Na rozdiel od iných krajín sa jej totiž nedarí držať nárast dlhu na uzde. Pritom hospodárstvo je na fiškálnych impulzoch pomerne značne závislé.

Podľa Boba Prince, investičného stratéga najväčšieho hedgeového fondu spoločnosti Bridgewater Associates je fiškálna politika pre hospodárstvo Spojených štátov absolútne kľúčová a pravdepodobne to tak zostane aj po odznení koronavírusovej pandémie. Lenže to má aj svoje riziká. Fiškálny impulz síce dokáže hospodárstva popohnať k rastu, ale súčasne s tým sa bude aj naďalej zvyšovať už tak vysoká úroveň federálneho verejného dlhu. Ten by sa mohol podľa niektorých odhadov dostať ku 130 percentám HDP Spojených štátov.

Naproti tomu iné krajiny dokázali svoje hospodárstva zatiaľ povzbudzovať výrazne lacnejšie, čo sa fiškálnej politiky týka. Prince napríklad upozorňuje, že čínska ekonomika sa nachádza blízko svojho normálu, čo by mohlo začať zaujímať investorov. A podobne to majú aj ďalšie ázijské krajiny. To môže začať presviedčať investorov, aby neboli tak silno orientovaní na západné ekonomiky, pretože lepšie investičné príležitosti sa môžu začať objavovať práve v Ázii. A ako je známe, investície sú významným motorom hospodárskeho rastu.