Americká ekonomika bola v recesii už vo februári, uviedol úrad NBER

Spojené štáty majú za sebou najdlhšie obdobie neprerušeného hospodárskeho rastu vo svojej histórii. Trvalo 128 mesiacov a nebyť nástupu koronavírusovej pandémie, pravdepodobne by sa nezastavil ani na tomto čísle.

Národný úrad pre ekonomický výskum (NBER – National Bureau of Economic Research) oficiálne oznámil, že Spojené štáty vstúpili do ekonomickej recesie. Recesia oproti pôvodným predpokladom začala nie v marci, keď aj do USA dorazil koronavírus, ale už o mesiac skôr. Vo februári tak skončilo najdlhšie obdobie neprerušeného hospodárskeho rastu v histórii merania, ktoré siahajú do roku 1854. Rast trval 128 mesiacov čiže desať rokov a osem mesiacov. O osem mesiacov tak padol rekord z rokov 1991 až 2001.

Americká ekonomika ale odvtedy stihla vytvoriť ešte jeden, smutný, rekord. Tým je najvyššia miera nezamestnanosti od doby Veľkej hospodárskej krízy 30. rokov minulého storočia. A ani v tomto ohľade nemusí byť všetkým dňom koniec. Ak sa aj v ďalších týždňoch a mesiacoch potvrdí obrat trendu na trhu práce, ktorý bol naznačený v poslednom májovom týždni, môže koronavírusová kríza vstúpiť do dejín ako tá najhlbšia a najkratšia zároveň. Všetko ale bude závisieť od rýchlosti, s akou sa americké hospodárstvo z recesie vymaní. Nezamestnanosť má oproti hrubému domácemu produktu určité oneskorenie.