Niektoré letecké spoločnosti, ktoré majú vo svojej flotile lietadlá Boeing 737 MAX 9, sa rozhodli, že ich zatiaľ vyradia z prevádzky.

Akcie spoločnosti Boeing v Európe prudko oslabili, keďže trh posudzuje vplyv nehody

Akcie amerického výrobcu lietadiel Boeing otvorili dnešné obchodovanie na frankfurtskej burze takmer osempercentným poklesom. Reagujú tak na nehodu z konca minulého týždňa, pri ktorej sa počas letu odlomila časť trupu lietadla Boeing 737 MAX 9.

Vyradenie lietadiel Boeing 737 MAX 9

Niektoré letecké spoločnosti, ktoré majú vo svojej flotile lietadlá Boeing 737 MAX 9, sa rozhodli, že ich zatiaľ vyradia z prevádzky. Americký úrad pre civilné letectvo (FAA) nariadil, aby sa niektoré z týchto lietadiel podrobili dôkladnej kontrole.

Časť trupu na ľavej strane lietadla spoločnosti Alaska Airlines sa odlomila krátko po štarte v Portlande v americkom štáte Oregon minulý týždeň v piatok, keď stroj ešte stúpal do predpísanej letovej hladiny. Piloti sa museli vrátiť na letisko, ale nikto zo 171 cestujúcich a šiestich členov posádky nebol zranený, informovala agentúra Reuters.

Pokles akcií

Akcie Boeingu sa dnes krátko po 10:00 GMT vo Frankfurte obchodovali za približne 209,55 eura, čím stratili približne sedem percent. Tesne po otvorení obchodovania klesli až na 206,95 eura.

Boeing konkuruje najmä európskemu výrobcovi lietadiel Airbus, ktorý zvýšil svoj podiel na trhu po dvoch nehodách Boeingu 737 MAX v rokoch 2018 a 2019, pri ktorých spolu zahynulo takmer 350 ľudí. Lietadlá Boeing 737 MAX potom úrady na celom svete na viac ako rok a pol vyradili z prevádzky.

Zdroj: ČTK