Európska komisia zavedie clá na americký tovar ako odvetu za Boeing

Len necelé dva dni po tom, čo Joe Biden zvíťazil v amerických prezidentských voľbách a oživil tak nádeje na upokojenie obchodných sporov vo svete, prišiel zo strany Európskej únie prekvapivý krok. Chystá sa totiž uvaliť clo na dovoz vybraného tovaru zo Spojených štátov.

V pondelok to oznámil podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis. Komisia zavedie clá na americký tovar v celkovom objeme približne  4 miliardy dolárov. Tarify prichádza ako odveta za údajne nedovolenú vládnu podporu, ktorú americká administratíva udelila výrobcovi lietadiel Boeing. Plánované opatrenia Európskej komisie bolo už v októbri posvätené tiež Svetovou obchodnou organizáciou.

„S poľutovaním oznamujeme, že napriek všetkému úsiliu, ktoré sme vynaložili, nevidíme na americkej strane nejaký pokrok, a tak potvrdzujeme, že Európska únia využije svoje právo zaviesť recipročné opatrenia schválené zo strany WTO,“ uviedol podpredseda komisie Dombrovskis.

Spojené štáty už skôr uvalili clo na dovoz vybraných druhov tovarov z Európskej únie. Išlo najmä o víno, syry, whiskey a podobne. Zo strany USA to bola reakcia práve na námietky Európskej únie, že tamojšia vláda poskytuje neférové ​​výhody výrobcom lietadiel už niekoľko rokov.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.