akcie

Európske akcie oslabili na jednomesačné minimum. Trhy sú ťahané nadol technológiami

Správy o tom, že Európska centrálna banka môže siahnuť k výraznejšiemu zvýšeniu úrokových sadzieb už na budúci týždeň, stačili na to, aby akciové trhy klesli. Paneurópsky index Stoxx 600 odpísal takmer jedno percento.

Európske akciové trhy dosiahli najnižšiu úroveň za posledný mesiac. Najcitlivejšie akcie, najmä technologické, v pondelok klesli o takmer 2,5 %, zatiaľ čo paneurópsky index Stoxx 600 si odpísal 0,8 %.

Prakticky všetky hlavné európske burzy skončili v červených číslach, ale pokles žiadnej z nich nepresiahol jedno percento. Najviac oslabila madridská burza, a to o 0,92 %, zatiaľ čo milánska burza vymazala necelú štvrtinu percenta.

Schnabel aj Powell sú jednotní v prístupe k reakcii na infláciu

Trhy reagovali na vyjadrenia Isabel Schnabelovej, členky vrcholového manažmentu Európskej centrálnej banky. Cez víkend uviedla, že centrálne banky musia na rastúcu infláciu rázne reagovať. A to aj za cenu hospodárskej recesie. Podobne sa vyjadril aj šéf Fedu Jerome Powell na tradičnom stretnutí centrálnych bankárov v americkom meste Jackson Hole v štáte Wyoming. Pre akciové trhy to znamená, že budú čeliť rastúcej konkurencii štátnych dlhopisov, ktorých výnosy budú rásť.

3 komentáre

  1. Spätné upozornenie: - Forex.sk

Komentáře jsou uzavřeny.